Банкеръ Weekly

Общество и политика

Здравната каса ще проверява болниците

Здравната каса ще проверява болници, които за даден месец са изразходвали повече от планираните си бюджети. Това съобщи зам.-финансовият министър Людмила Петкова, като уточни, че за декември миналата година лечебните заведения са отчели разходи в размер на 138 млн. лева. Тъй като тези средства са повече от планираното, сега Касата ще плати 132 млн. лева. Дейността на болниците за останалите шест милиона ще бъде проверена и ако няма нарушения, до месец финансовата институция ще ги покрие.

Когато болниците са надвишили предвидените разходи, разликата ще бъде компенсирана в срок, не по-голям от три месеца, уточни Людмила Петкова след заседание на Надзорния съвет на касата, което се проведе днес.

„Дадена е възможност на болничните заведения, когато имат неизпълнение, т.е. средствата са по-малко от прогнозните, които те са изхарчили, да могат да бъдат компенсирани за друга дейност, която е надлимитна. Тоест дава се възможност за една по-голяма гъвкавост и оперативност. Сега, когато е надлимитната, съответно за болничната помощ за месец декември 2013 г., средствата са 138 млн., изплащаме 132 млн., а другите, които са надлимитни, ще бъдат проверени и ще бъдат изплатени заедно с болничната помощ за месец януари и ще бъдат изплатени февруари"

По време на заседанието на съвета е решено 14 млн. лева от бюджета на касата, предвидени за други плащания, да бъдат прехвърлени към извънболничната помощ. Общите средства за други плащания за 2014-а година възлизат на 94 млн. лева, уточни още Людмила Петкова.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във