Банкеръ Daily

Общество и политика

Здравната каса известява пациентите през мобилно приложение

Безплатно мобилно приложение ще известява пациентите за извършените им медицински дейности. Днес то бе представено от шефа на Националната здравноосигурителна каса проф. Петко Салчев.

Той уточни, че целта на приложението е както по-голяма информираност на здравноосигурените лица за извършените дейности, свързани с тях и отчетени в НЗОК, така и възможност пациентите да упражняват по-голям контрол. Системата има две функционалности за получаване на известия – при промяна на информация в досието на пациента и нотификация за промяна, свързана с личния лекар.

За целта е нужна регистрация с една от трите опции:


  • Универсален код за достъп от Районна здравна каса

  • Персонален идентификационен код

  • Електронен подпис

"Информацията, която ще се дава чрез приложението е за действия в досието, в което ще е отбелязано всичко - час по час, ден по ден, като например дали е извършена хоспитализация, дали е дадено направление, дали е изваден зъб и т.н. Всички искаме идеалния случай - веднага да получаваме информация. И това в бъдеще ще е осъществимо. Всички в системата трябва да са непрекъснато в онлайн режим, а не да се подава информация на определен период. Ще се измисли и начин за защита на данните, като в приложението няма нито една лична информация. Личните данни се съхраняват само и единствено в системата на Националната здравна каса, защото ние нямаме позволение да ги трансферираме и те да бъдат в приложението", обясни проф. Салчев.

Приложението е направено за 15 дни и струва под 25 хил.лв.То ще стартира още утре, съобщи проф. Салчев. 

"Приложението за известяване от НЗОК на пациентите за извършени дейности е стъпка в правилната посока. Много настоявах това да се случи заради масовия спорт, който се очерта – да се отчита неизвършена дейност. За съжаление НЗОК няма ресурс да контролира този процес. Контролът не може да се осъществи без помощта на потребителите" - подчерта министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на пресконференцията. 

Министър Кацаров посочи, че тази стъпка е добра, но много плаха. За да бъде ефективно приложението, е необходимо информацията за отчетена дейност да се получава веднага след регистрирането ѝ. „Трябва да има възможност чрез приложението гражданите да подават сигнал, че дейността не е извършена, за да бъде направена проверка. Необходимо е и да се осигури възможност потребителите да се регистрират по-лесно в системата. След месец тези функции трябва да бъдат достъпни. Това ще направи контролът много по-ефективен“, допълни министърът. Д-р Кацаров бе категоричен, че отчетената, но неизвършена дейност, е порочна практика, която трябва да бъде прекратена.

Приложението ще има превантивна роля. "Ако контролът бъде засилен, е в интерес на всички - ще спечелят не само пациентите, но и добрите лекари" - стана ясно още от думите на здравния министър.

Повече информация за това как функционира приложението може да намерите ТУК.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във