Банкеръ Weekly

Общество и политика

Здравната каса чака спасителните лепти

"Откъде да отрежа?" Този въпрос трескаво си задават служебни министри, директори на агенции и държавни служби, дори шефове на комисии. Началниците, искат - не искат, ще трябва да са готови с отговора си до 12 септември. Тогава изтича срокът за попълването с 225 млн. лв. на бюджета на Националната здравноосигурителна каса. С последното решение на предишното Народно събрание някои от ведомствата на практика бяха поставени в безизходица. При преполовени годишни бюджети изведнъж се оказа, че са длъжни да наливат милиони левове в продъненото здравно канче.


Изглежда, че в най-тежко положение е именно Министерството на здравеопазването, в чиито активи към месец юни 2014-а са останали едва към 196 млн. лева. Служебният ресорен министър д-р Мирослав Ненков увери, че


исканите 18.5 млн. лв. вече са намерени

и ще отпътуват към сметките на здравната каса. Ненков смята да съкрати разходите от програмите на здравното министерство за инвестиции в болниците, на които то е принципал. Отчетът на ведомството за първото шестмесечие на 2014-а обаче показва, че ще трябва да се режат средства по няколко пера, за да излязат сметките. Визираните от Ненков пари за основен ремонт на дълготрайни материални активи са към 8.5 млн. лв., но пък закупената техника е в повече със същата сума над планираното за годината. Почти 15 млн. лв. непредвидени разходи е направило министерството за обещетения и помощи на домакинства, субсидии на организации с нестопанска цел и данъци, такси и административни санкции. Така единственият ресурс, от който Ненков може да съкращава, реално са разходите за издръжка. При заложени малко над 136 млн. лв. до средата на 2014-а там са изразходвани 34.5 млн. лева. Това е гаранция, че се очертава един добър излишък въпреки допълнително появилите се харчове. Така че при добро планиране Ненков ще изравни счетоводния баланс.


Министерствата с "пагоните" -


МВР и МО, имат най-големи бюджети

и съответно по неволя трябва да се разделят с най-много от парите си. Полицаите дължат 47.68 млн. лв., а отчетът им за шестмесечието не е в цветущо състояние. От заложените 1.06 млрд. лв. за 2014-а са похарчени 587 млн. лв., тоест с около 83 млн. лв. над "златната среда". Вътрешното министерство може да отдели от инвестиционната си програма максимум 15 млн. лв., а другите трябва да дойдат от съкращение на разходите за издръжка. Допълнителен проблем, както отбеляза и Менда Стоянова от ГЕРБ, е приетият неотдавна Закон за МВР, в който са предвидени нови социални придобивки.


Министерството на отбраната следва да отчисли 48.73 млн. лева. Служебният министър Велизар Шаламанов отбеляза, че сумата ще затрудни изплащането на вноските за членството ни в НАТО. "Армейците" могат да съкратят до 10 млн. лв. от намаление на капиталовите разходи и субсидиите за почивните си станции. Но основната сума пак ще дойде от издръжката им.


Не е ясно как се движи бюджетът на Министерството на образованието и науката, но временният му управител Румяна Коларова трябва да отчисли лепта за здравната касичка от 9.29 млн. лева. Два милиона от тях вече бяха "издърпани" от 27 училища, които ще посрещнат с неремонтирани тоалетни началото на учебната година. Така министър Коларова съвсем не даде светъл пример за подражание, тъй като съществуват национални програми към ведомството, от които спокойно може да се вземе, без да се засегнат интересите на учениците. Това са "Администрация" с годишен бюджет от 5.35 млн. лв., "Координация и мониторинг на научния потенциал за интегриране в европейското изследователско пространство и глобалната информационна мрежа" - 6.27 млн. лв., и особено "Оценка и развитие на националния научен потенциал за изграждане на устойчива връзка образование-наука-бизнес, като основа за развитие на икономика, базирана на знанието" с отпуснати 23.73 млн. лева. Научният ни потенциал е ясен и без да го оценяваме, а връзките на образованието с науката и бизнеса си остават само в стратегиите за развитие.


Друг голям длъжник е Министерството на финансите, от чиито авоари ще изтекат 13.2 млн. лева. То е понапреднало с изразходването на бюджета си по отделните програми и трудно ще разреши дилемата как да "отлюспи" необходимите средства. Ведомството обаче започна проверки на институциите, които са първостепенни разпоредители с бюджетни средства. Целта на ревизорите е да установят дали поетите финансови ангажименти ще се отразят на бюджетите им. Така че няма да е изненадващо, ако едно от коригираните задължения се окаже именно неговото.


Министерството на правосъдието следва "да се изръси" с 8.53 млн. лв., като най-вероятен източник за съкращения на пари изглежда програмата "Инвестиции на органите на съдебната власт", в която към края на юни 2014-а са останали към 10.5 млн. лева. От


разходите за регистри и правна рамка

на съдебната система също не е невъзможно да се издърпат по един-два милиона лева.


В малко по-деликатна ситуация е социалното ведомство, което ще плаща 4.86 млн. лева. Но те не могат да бъдат взети от парите за социални грижи и средствата за текущи трансфери, обезщетения и помощи за домакинствата. Над 10 млн. лв. е необходимо да задели Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, както и Министерството на регионалното развитие. Засега те не са обявили как смятат да се оправят с орязани бюджети.


Сред държавните агенции най-голям длъжник е високоплатената ДАНС със "здравен дълг" от 5.35 млн. лева. Агенциите "Технически операции" и "Държавен резерв и военновременни запаси" ще извадят по около 2 млн. лв. "на парче". Към кадрите на Националната служба за охрана ще отпътуват с 1.57 млн. лв. по-малко за 2014-а. Дори Министерският съвет ще се раздели с 3.51 млн. лв. от "свещенния" си бюджет, а администрацията на президента Плевнелиев ще бъде "на минус" с 266 хил. лева. Информационните титани - Българската национална телевизия и Българското национално радио, са си направо за ожалване. Не стига, че вечно се оплакват как бюджетите им са недостатъчни, а сега ще трябва да извадят общо 5 млн. лв. за "данък здраве". Дано накрая на операцията някои наистина да не се разболеят...

Facebook logo
Бъдете с нас и във