Банкеръ Daily

Общество и политика

Здравната каса: Бюджетите на болниците не са намалени с 15%

Националната здравноосигурителна каса отговори на обвинения, че бюджетите на болниците за месец декември 2016 г. са намалени с 15% спрямо предишните месеци.

От НЗОК обясниха, че според Закона за бюджета на НЗОК дейността, извършена от болниците през месец декември, се заплаща през месец януари със средства, заложени за следващата година.

Също така в изпълнение на същия закон дирекция „Бюджет и финансови параметри“ подготви нови „Правила за условията и реда за прилагане на чл. 4, ал. 1, ал. 2 и ал. 3 от закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2017 г.

В чл. 6. от Правилата е залегнал принципът определянето на месечните стойности за дейностите на болниците за месец декември 2016 г. да се извърши на база изчислената средномесечна стойност на заплатената им дейност за месеците септември, октомври и ноември 2016 г. Спазвайки този принцип, НС на НЗОК е утвърдил месечните стойности на болниците. Определените за декември месечни стойности са 2,5% по-малко спрямо утвърдените за ноември, което опровергава твърденията, че намалението на бюджетите на болниците е 15 %. Към 27 декември 2016 г. отчетената дейност от болниците в информационната система на НЗОК е с 3 милиона по-малко спрямо същия период за м. ноември 2016 г.

Освен това от анализ на НЗОК е установено, че през месец септември в отчетената и заплатена дейност на лечебните заведения в национален мащаб има спад с около 6%, което се е отразило на средномесечното изчисление на средствата на болниците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във