Банкеръ Daily

Общество и политика

Здравков няма да премахва климатиците на софиянци

"Софийска община не прави акция за премахване на климатиците." Това заяви в ефира на Би Ти Ви главният архитект на София Здравко Здравков. Промените обхващат само 4 улици в София – ул. "Цар Иван Шишман", "Граф Игнатиев", "6 септември" и "Солунска", тъй като в тези зони има 48 паметника на културата. 

Здравков поясни, че се предлага тригодишен период за адаптация. Направено е 3D сканиране на сградите. Те ще са в определен цвят, близък до първоначалния. Заложени са санкции за собственици, които не се съобразят с разпоредбите на общината. Оказва се, че Президентството и Министерският съвет ще трябва да си "скрият" климатиците от фасадите си.

По отношение на проекта за Борисовата градина главният архитект увери, че се запазват двата стадиона. Въпреки това мнението му е, че Националният стадион трябва да се премести. "Няма нужда да ходим в съд", изтъкна той по повод недоволството на спортния министър Красен Кралев за плана за Борисовата градина. Той изтъкна, че няма скрито строителство.

Предшественикът му Петър Диков издал разрешението за строеж на "Златен век" два дни преди да влезе в сила Законът за устройство на територията, който ограничава високото строителство. До ноември 2018 г. строежът е изграждан законно. Здравко Здравков призна, че му звънят инвеститори, които си гонят интересите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във