Банкеръ Weekly

Общество и политика

Здравеопазването ще харчи виртуални пари

Бюджетът ни за здраве е най-ниският в цяла Европа, а повишението му до 3.26 млрд. лв е само на книга

Въпреки шумно анонсираните заявки на управляващите от ГЕРБ, че здравеопазването ще бъде един от основните им приоритети до края на мандата, заложеното в проектобюджета за 2013-а по-скоро доказва, че секторът за пореден път ще бъде оставен на самолечение. И то почти безплатно. Догодина България май пак ще оглави негативната статистика като европейската държава, в която се отделят най-малко средства за здраве. Дори с виртуалните 163 млн. лв. отгоре за Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), които финансовият министър Симеон Дянков е заложил в разчетите си, пак излиза, че от брутния вътрешен продукт ще излязат 4.1% като разходи по функция Здравеопазване при средно 6-7 пункта за останалите страни от Стария континент.


Облечено в конкретиката на финикийските знаци, това на практика означава, че един англичанин ползва 856 евро държавни средства за лечение, за един датчанин са отделени 761 евро, а всеки средностатистически гражданин на Европейския съюз се радва на субсидия от 457 евро. За един българин държавата щедро отпуска мизерните 142 евро. Но в същото време сме първенци по размер на парите, които вадим от джоба си при посещенията ни в болници, клиники, кабинети на лични лекари и за лекарства. Така автопилотът в здравната система


ще продължи да се движи по ръба

nbsp;


на недофинансирането, поне докато пациенти, лекари и медицински персонал не дръпнат ръчната спирачка.


Правителството е планирало през 2013-а да похарчи за здравеопазване 3.343 млрд. лв. при 3.261 млрд., с които разполага сегашният бюджет. Това обаче съвсем не значи, че средствата в сектора са скочили с разликата от 82 млн. лева. Просто Дянков с присъщия си оптимизъм, чертаещ скорошен икономически бум, е преценил, че приходите от здравни осигуровки към НЗОК ще се увеличат със 71 млн. лева. Които между другото трябва да дойдат от частния сектор, защото трансферът от държавата към касата за осигуряваните от бюджета военни, полицаи, администрация и други категории засега е замразен на 941 млн. лева. Тоест реално остават 11 млн. лв. в повече. Но това съвсем не е всичко, както се казваше в една популярна телевизионна реклама. В употреба ще влязат и 50-те милиона от неслучилия се през юни трансфер от здравната каса по посока ведомството на министър Десислава Атанасова, който бе спрян от Конституционния съд. Ако извадим и тях от сметката, излиза, че парите за здравеопазване дори ще са с 39 млн. лв. по-малко. Това е най-парадоксалното увеличение, което може да бъде сътворено.


Конкретно здравната каса ще похарчи през 2013-а около 163 млн. лв. повече в сравнение с тази година. Най-високият бюджет за последните 20 години, гордо заяви управителят на институцията д-р Пламен Цеков за предвидените


2.7 млрд. лв. приходи и трансфери

nbsp;


към НЗОК. Повишението обаче на практика идва главно от стоте милиона лева, които ще бъдат взети от здравното министерство в пакет с тежките здравноосигурителни плащания. С други думи, парите са прехвърлени от вътрешния в задния джоб на системата. С тези средства, които ще останат в касата, ведомството на Цеков ще трябва да купува ваксини за задължителните имунизации, да финансира реанимациите и ин витро оплождането. Това са все високоплатени дейности, за които допълнителните пари вероятно няма да стигнат. Към касата могат да потеглят и скъпоструващите медицински изделия (консумативи), за които са необходими още около 50 млн. лв. и така повишението реално ще бъде изгълтано. Освен за лечение, през 2013-а касата ще получи на хартия с 1.3 млн. лв. повече и за капиталови разходи, но те пък ще бъдат компенсирани с намаляването горе-долу с толкова на парите за текуща издръжка.


Със 100 млн. лв. или точно с 21%, по-малък е планираният разходен бюджет на здравното министерство - факт, който сериозно подразни министър Атанасова. Догодина ведомството ще изразходва 368 млн. лв., от които 45 млн. лв. са собствени приходи, а останалото идва от централния бюджет. С тях подчинените на Атанасова ще продължат да субсидират програмите за профилактика, спешната и психиатричната помощ, трансфузионната хематология, медико-социалните домове за деца до 3 години, лечението на деца в чужбина, експертизите за неработоспособност, субсидирането на лечебни заведения за лечение на заразените от ХИВ, трансплантациите, както и обучението на специализанти. Капиталовите разходи на ведомството обаче ще намалеят двойно до 10 млн. лв., което вероятно ще доведе до спиране на плановите ремонти в подчинените му лечебни заведения или до вълна от съкращения сред по-нисшите здравни чиновници.


Иначе в проектобюджета са заделени 2.377 млрд. лв. за здравноосигурителни плащания, което номинално е 7-процентов ръст спрямо 2012-а. Повечето пари - 1.8 млрд. лв., ще отидат основно към болниците и клиниките, както и за лекарства. Сумата е с около 130 млн. лв. по-голяма от тазгодишната, но увеличението ще бъде покрито с повишените разходи от преразпределянето на дейностите, прехвърлени от министерството в касата.


За


прегледи при лични лекари и изследвания

са предвидени общо 350 млн. лв., но и това далеч не е сигурно, защото, когато парите в касата са на привършване, обикновено се реже именно от тези разходи. За диагностика, лабораторни изследвания и проследяване състоянието на пациентите пък са отделени 71.5 млн. лева. Зъболекарите ще си останат със сегашните 101 млн. лв., а за други здравноосигурителни плащания е заложен буфер от 58 милиона.


Общините ще получат 96.5 млн. лв. за здравеопазване, а с повишението от 3% ще трябва да покрият скока в цените на продуктите, от които се правят менютата в детските ясли и социалните кухни. Непряк здравен разход са 157-те млн. лв. под формата на помощи, изплащани по Закона за интеграция на хората с увреждания. Болничното лечение на хора без доходи и имущество държавата е оценила само на 2.5 млн. лева. А после някои се чудят защо лечебните заведения трупат дългове...


nbsp;


nbsp;


Кабинетът прие балансирания бюджет на НЗОК


Министерският съвет прие законопроекта за бюджет на Националната здравноосигурителна каса за 2013-а. Стремежът на правителството бил в границите на финансовите ресурси да се запази, а не да се подобри равнището на здравноосигурителни услуги в страната. Предвидените приходи и трансфери на касата са в размер на 2.704 млрд. лева. Здравноосигурителните постъпления са 2.684 млрд. лв., от които 1.743 млрд. лв. приходи от здравноосигурителни вноски, а 941 млн. са трансферите за здравно осигуряване. Текущите разходи на касата са в размер на 2.425 млрд. лв., от които за здравноосигурителни плащания ще отидат 2.377 млрд. лева. Резервът на институцията, включително за непредвидени и неотложни разходи, е малко над 268 млн. лева.


nbsp;


Атанасова май е безгласна буква


За рождения си ден здравният министър Десислава Атанасова бе прилично почетена от съпартийците си. Премиерът Бойко Борисов и изпрати огромна кошница с рози, парламентарната група на ГЕРБ се отчете с колие от кристали Сваровски с бяла перла, отвсякъде валяха цветя, свещници, икони на Богородица с младенеца, та дори и кошница, пълна с пчелен мед. Последното може би е скрито послание да не бърка в меда... Изобщо уважение и почит отвсякъде. Честито, но в същото време се оказа, че народът изобщо не оценява усилията на Атанасова и направо й пише двойка за работата й през последните три месеца. В изследване на обществените нагласи Алфа Рисърч констатира 10% спад в доверието към здравния министър. Едва 10% от хората определят здравната политика като успешна, докато 85 на сто от тях смятат, че секторът е пълен провал. Може би и заради този срив на доверието Атанасова хукна към братски телевизии, за да лъсне позавехналия си имидж.


От медийните й изяви обаче разбрахме, че пак няма какво да каже. Просто защото почти нищо не зависи от нея. Въпреки категоричното й несъгласие забраната за тютюнопушене по ресторанти и кафета да падне, много е възможно точно това да се случи. Мнозинството в парламента вероятно ще клекне под натиска на съсловните бизнес интереси и общественото мнение. И изобщо няма да пита здравния си министър дали е за. Атанасова искаше ДДС върху лекарствата да падне още догодина, но след като финансовият министър Дянков й скръцна със зъби, сега вече идеята й е това да се случи от 2014-а. Изглежда, министърът ще премълчи и за намаления бюджет на ведомството си. Вместо това научихме, че са издадени 7 акта за административни нарушения в Пирогов. Защото ръководството на болницата, лекуваща половин България, е далеч по-лесна мишена, отколкото висшестоящите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във