Банкеръ Daily

Д-р Дечо Дечев:

Здравеопазването се управлява от финансово-корпоративен кръг

Попаднахме на управленци, които не са подготвени затакъв вид проблем. Здравеопазването се управлява от финансово-корпоративен кръг, чийто представители са Ананиев и Начева. Като финансисти те се концентрират върху потока от пари. Елементи от системата на здравеопазването бяха пренебрегвани. Това заяви пред БНТ бившият шеф на Здравната каса д-р Дечо Дечев.

"Те са подходящи за периоди, в които не трябва да се прави нищо. Но идва период, в който трябва да се прави нещо. Ананиев проспа тези три месеца - декември, януари, февруари. Системата не беше подготвена - нямаше консумативи, апаратура, протокол за действие", обясни той.

"Пресоли се манджата с отлично изиграното насаждане на този панически страх от коронавируса. От политическа гледна точка може да е правилно, но от медицинска гледна точка, не може лекарите да не са предполагали за този страх. Медиците не биваше да участват в насаждане на този страх. В дългосрочен план отражението върху психиката на хората ще е огромен проблем", заяви още бившият шеф на НЗОК. 

По думите му България може да се справи по брой легла. "Само две държави имат повече от нас. Говоря за легла за активно лечение. На 100 000 души имаме 420 лекари. Само Гърция има повече. Тази мантра, която се развява, не е вярна. Вярно е, че не са разпределени равномерно лекарите. Има база, има лекари. А в други държави нямаха легла. Легловият фонд в най-тежките месеци не е бил зает, 40% от леглата не са били заети", посочи още д-р Дечев.

Споед него България, за съжаление, е сключила договор с две фирми. Той цитира документ, какво е заявила България. "Отказали сме се от ваксината "Янсен". Сключваме с производители на две ваксини. Единият не произвежда ваксина. Оставаме с един куц кон. Това беше най-голямата грешка", посочи той. "България не е ощетена, ние сме поискали това. Зад това решение стоят експерти", поясни д-р Дечев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във