Банкеръ Daily

Общество и политика

Здравеопазването не е на добро ниво въпреки многото пари, смята Мартин Димитров

"Парите за здравеопазване драстично нараснаха през тази година, но не е подобрено управлението в сектора". Това каза пред БНР икономистът Мартин Димитров. Той определи това като проблем, при който въпреки многото пари здравеопазването не е на добро ниво, лекарите нямат вина.  

Според икономиста налагането на по-строги мерки трябва да бъде умно, за да може икономиката да продължи да работи. "Много се забави правителството в затварянето на дискотеки, чалготеки и други заведения. Трябваше да е по-рано затварянето им, а да се дадат компенсации на тези хора", посочи той.

Димитров подчерта, че трябва да не се пречи на производството да функционира. "Тук има огромно забавяне - държавата не изгради т.нар. електронно правителство. За месеците между първата и втората вълна можеха много системи да минат на електронно управление. Да може държавата да подпомага бизнеса, а да нямаш нужда да срещаш министерства, агенции, ведомства, за да можеш да работиш. Това трябваше да бъде направено и в момента ужасно липсва", категоричен е той.

По думите му най-адекватната мярка ще е не да се подпомагат безработните хора, а да не се допусне те да станат безработни, като се подпомогнат фирмите да преживеят зимата и да запазят работната сила в тях, защото те плащат данъци и внасят осигуровки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във