Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЗДРАВА БИТКА ЗАПОЧНА ЗА ДЪРЖАВНОГАРАНТИРАНИТЕ КРЕДИТИ

Златното време на държавногарантираните външни заеми отдавна свърши и борбата за благославянето на чуждестранните кредити с ратификация от парламента започна да се води едва ли не за всеки долар.


Имаме цяла дълга листа с обекти на обща стойност 1.23 млрд. щ. долара, които чакат за финансиране отвън - обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Евгени Чачев след заседанието на Съвета за регионално развитие във вторник, 30 май. - От тази листа ще избираме проектите за международно финансиране с държавни гаранции. Лимитът за гарантирани кредити, който е определен от МВФ и ще бъде заложен в бюджета за 2001 г., е 380 млн. долара. Така че конкуренцията между проектите, кандидатстващи за държавноосигурени външни кредити, става жестока.


Като пример Евгени Чачев посочи проектите, кандидатстващи за финансиране от Фонда за икономическо сътрудничество и развитие на Република Корея. От осемте представени от българското правителство обекта корейците настояли да бъдат избрани съгласно нашите приоритети четири, от които пък те ще си харесат да кредитират само един.


Четирите избрани от Съвета за регионално развитие проекта са:


- язовир Яденица (65 млн. щ. долара), с изграждането му ще се повиши икономическата ефективност на ПАВЕЦ Чаира;


- северната дъга на софийския околовръстен път (50 млн. щ. долара);


- удвояването и електрификацията на жп линията Карнобат - Синдел (55 млн. щ. долара);


- изграждането на участъка Дупница - Кресна от автомагистрала Струма (280 млн. щ. долара).


Кредитът, който ще отпусне корейският фонд, ще е с десет години гратисен период, срок на изплащане 30 години и лихва 2.5 процента.


На заседанието си съветът е обсъдил и стратегията за финансиране в секторите Транспорт и Околна среда от предприсъединителните фондове на ЕС - ISPA. Той е одобрил втория транш от 70 млн. долара от ISPA, който ще бъде теглен през следващата година за електрификацията на жп линията Пловдив - Свиленград; 100-те млн. долара кредит, който ще се тегли догодина от ЕИБ за изграждането на Дунав-мост; както и 20 млн. долара за рехабилитацията на българските пристанища по р. Дунав.


Министерството на околната среда и водите е предложило 12 проекта за финансиране от ISPA, чиято обща стойност е 800 млн. евро. Исканата от ISPA безвъзмездна помощ за осъществяването им е 500 млн. евро. Останалите 300 млн. ще се осигурят от заеми и от държавния бюджет. Сред по-важните проекти са доставянето и монтирането на филтриращо устройство за ТЕЦ Марица изток-1, изграждането на 15 пречиствателни станции за отпадни води, построяването на депа за битови отпадъци в Созопол, Русе, Монтана, Силистра, Перник и Севлиево. Предстои също така изграждането на център за изгаряне на опасни отпадъци и доставянето и монтирането на система за обработка на битовите отпадъци край София.


Съветът за регионално развитие е одобрил и още два проекта - за изграждане на една от метростанциите в София и за тунел под връх Шипка. По тях вече са водени преговори с Японския фонд за задгранично икономическо сътрудничество, който проявил интерес да финансира един от тях. Според министър Чачев японците ще решават кой от двата обекта да предпочетат до края на септември.


Разгледани са били и други два допълнителни проекта, които съветът ще предложи за одобряване от Министерския съвет: 30 млн. щ. долара заем от Световната банка за регистрацията на недвижимите имоти, както и 25 млн. долара заем за възстановяване на напоителните системи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във