Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЗАВЪРТЯ СЕ КОЛЕЛОТО ОКОЛО ДЗИ

Заповедта за условията, при които ще се продават акции от ДЗИ, ще бъде публикувана през следващата седмица в Държавен вестник. В четвъртък (7 септември) Министерският съвет одобри доклада на междуведомствената комисия за приватизацията на Държавния застрахователен институт. Документът съдържа препоръки какъв процент да се предложи за раздържавяване, цените, около които да се преговаря, как да се осъществи продажбата... Приватизационният метод, на който се спряха министрите, е преговори с потенциален купувач. Веднага след публикуване на заповедта започва международният маркетинг и набирането на писма с намерения от потенциални инвеститори. За всички проявяващи интерес да се включат в наддаването вече има открита информационна зала в сградата на дружеството, а освен това ще им бъде предоставена възможност да направят и собствен дю дилиджънс. Едва след това ще започне и същинското набиране на оферти.


Целта е да се привлекат сериозни инвеститори от застрахователния бранш. Случайни фирми няма да бъдат допуснати до приватизацията на ДЗИ, категорично заяви пред в.БАНКЕРЪ участник в междуведомствената комисия. Приоритет ще имат компании, които вече са инвестирали в Източна Европа и опитът им се е оказал успешен.


В зависимост от намеренията на кандидат-купувачите ще се определи и точният дял от ДЗИ, който ще се предложи за закупуване. Правителството реши за продан от държавния застраховател да бъдат обявени между 51 и 67 процента. Малък процент акции ще се задели за задоволяване на реституционни претенции, а другите книжа ще задържи държавата. Ако болшинството от сериозните кандидати за ДЗИ желаят да придобият само 51% от активите на компанията, останалите до 67% акции ще бъдат пуснати на фондовата борса, и то преди да започнат преговорите за касова приватизация. С този ход държавата се надява борсата да вдигне цените и евентуалните стратегически инвеститори да развържат по-широко кесиите си.


Още преди да бъдат обявени официално условията за раздържавяването на ДЗИ интерес проявиха Български застрахователен и пенсионен холдинг, който е и мажоритарен собственик на Булстрад, американската финансова групировка Ей Ай Джи, немската компания Алте Лайпцигер, холандската Аегон, италианската Дженерали, френските Юреко, Си Ен Пе и Сосиете Женерале, швейцарската Винтертур и гръцките Интерамерикан и Етники.

Facebook logo
Бъдете с нас и във