Банкеръ Weekly

Общество и политика

Завръщането на неудачниците

Вторник, 26 август. Чудесен летен ден, в който София се сдобива с 20 чисто нови автобуса. Церемонията е на площада пред храм-паметника "Александър Невски", а кметицата Йорданка Фандъкова с трепет и вълнение реди омайни слова. И в този миг от нищото се пръква Бойко Борисов. Леко закъснял, но точно навреме да клъцне лентичката и за пореден път да "разгроми" публично политическите си врагове.


Навярно се питате какво странно има в това, след като представленията Бойкови ги знаем отдавна, а и те не търпят сериозно израстване с времето? И аз това си помислих в началото - дошъл е сигурният в бъдещото си премиерстване Б.Б. да обере лаврите от скъпата придобивка, да се тупне в гърдите и да каже "Аз ви ги купих тия рейсове, а предишните искаха да се возите на икаруси ". То така и стана де.


Разказвам всичко това по друга причина. Иззад тълпата от лакеи, плътно до дясната ръка на генерал-лейтенанта, излезе не кой да е, а бившият екоминистър Нона Караджова. Няма грешка. Същата тази, която заформи батака в околната среда, предизвика не една и две наказателни процедури срещу страната ни, оплеска схемите за търговия с парникови квоти, измоли си позволение от Брюксел да не прави нищо за чистотата на въздуха... Тази, която бе уличена от Сметната палата в куп нарушения при концесиите на минерални води и ски зоната в Банско, и която раздаваше и получаваше най-тлъстите бонуси.


Та каква работа има тази жена на подобно събитие? Тя дори не беше депутат в последното Народно събрание и уж герберите се бяха отрекли от нея след гафовете, които допусна. Сега обаче, като някой сив кардинал, получил благословия свише (разбирай от Борисов), Караджова дишаше във врата на служебния министър по околната среда Светлана Жекова. Сякаш се подготвя за завръщането си в министерското кресло. Какво друго да си помислим след подобна проява?


За да я помъкне със себе си в започналата, макар и неофициално, предизборна кампания, Борисов очевидно е включил Караджова в сметките си за управление на държавата. Впрочем и бившият министър на транспорта Ивайло Московски се мъдреше на представянето на новите автобуси. Десислава Атанасова, известна като тежката артилерия на ГЕРБ, напоследък също не излиза от телевизионните студия. А щом едни от най-провалените фигури от кабинета "Борисов" отново започват да греят в бяла светлина, то не е трудно да си представим какво ни очаква след 5 октомври.

Facebook logo
Бъдете с нас и във