Банкеръ Weekly

Общество и политика

Завръщането на френската десница

Френският Консервативен съюз за народно движение, който след провала на парламентарния вот и загубата от социалистите е раздиран от борби за лидерския пост, насрочи дата за нови партийни избори през септември. След гласуването преди шест седмици и двамата водещи кандидати - Жан-Франсоа Копе и бившият премиер Франсоа Фийон, се обявиха за спечелили. Копе, който е бивш министър на бюджета и фактически победител от оспорения вот на 18 ноември, съобщи, че е постигнат компромис новото гласуване да се състои през септември. Привържениците на Фийон, който не призна резултатите, приветстваха постигнатото споразумение, но призоваха за гаранции, че ще бъдат избегнати нередностите, които опорочиха първото гласуване.


След дълъг период на злостни публични нападки, вътрешно разцепление със създаването на нова десноцентристка група в парламента начело с Фийон и провалено посредничество от Саркози сделката като че ли отдалечава перспективата от разрив в партията. Независимо от раздорите Съюзът за народно движение постигна успехи на три междинни избори през декември - резултат, който предполага, че вътрешнопартийните проблеми имат по-малка тежест от начина, по който се справя с управлението президентът на страната Франсоа Оланд.


Победите на десните са поредната индикация за затрудненото положение на новите лидери в Елисейския дворец. Тези избори са неуспех за правителството на управляващата Социалистическа партия, което реагира лошо на кризата и на риска от рецесия , а обеща толкова много на френския народ, коментира Франсоа Фийон.


Консервативната опозиция, изглежда, е извлякла полза от неспособността на социалистите да се справят с икономическите трудности. Според проучване на общественото мнение във Франция, проведено от института ИФОП, рейтингите на президента и на премиера Жан-Марк Еро са паднали през декември до рекордно ниски равнища. Одобрението за Оланд е намаляло с 4% - до 37 на сто, а това за Еро - с цели 8% - до 35 на сто. За първи път в историята на тази държава рейтингът на премиера е по-нисък от този на президента.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във