Банкеръ Daily

Общество и политика

Заведенията остават затворени до 31 януари

Действащите в момента противоепидемични мерки остават в сила до 31 януари 2021 г. Националният оперативен щаб е представил предложенията си пред премиера Бойко Борисов.

Нощните заведения, игралните зали, казината, ресторантите и спортните зали ще останат затворени до 31 януари. Магазините в моловете също няма да работят, както досега. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов на брифинг в Министерския съвет.

Продължава забраната за конференции и конгреси, като тя ще важи до 31 януари.

От 1 януари ще отворят театрите, кината, музеите и галериите, при 30% заетост на техния капацитет.

Друго изключение от действащите ограничения правят детските градини и яслите. Те ще бъдат отворени на 4 януари. Учениците от 1-ви до 4-ти клас ще се върнат в училище на 4 януари.

За последната седмица излекуваните от коронаврус пациенти са 18 907. За последното денонощие излекуваните са 2575. Така общият брой на излекуваните от началото на пандемията е 90 510. Заетостта на болничните легла на национално ниво за неусложнени пациенти е 52%. Прави впечатление увеличеният процент на заетост в областите Шумен – 76%, Бургас – 70%, Търговище – 68%, Варна – 67%, Русе – 66%, Ямбол – 64%, Сливен – 64%, Пазарджик – 59%, Ловеч – 57%, съобщи здравният министър.

На национална база 44% от леглата за пациенти с коронавирус са заети. Прави впечатление заетост на леглата над 50 в следните области: Велико Търново – 69%, Добрич – 64%, Смолян – 78% и София-град – 68%.

Категорично не сме доволни от тези данни, изтъкна Ангелов.

"Следим всяко едно число със загриженост и при необходимост винаги можем да коригираме позицията си. Проблемът, който трябва да ни притеснява са не затворените заведения, а затварянето на детските градини и училищата, както и спортистите. Образованието и спортът са два стълба в нашето общество, които дават здрава и умна нация", смята здравният министър. "Най-големият проблем за един спортист на практика са контузиите. В момента Министерството на здравеопазването се явява като контузия за българските спортисти. Тези решения се взимат много трудно, така че това е нещото, което ни притеснява. В тази посока сме длъжници и на българското образование, и на българския спорт. Наясно сме обаче, че за да печелят децата олимпиади, за да побеждават българските спортисти – те трябва да са здрави", допълни той.

По показател 14-дневна заболеваемост страната ни е на 14-о място в Европейския съюз. Смъртността  е 21.4 на 100 000 души, което ни нарежда на второ място след Словения, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му има много плаха благоприятна тенденция.

Според председателя на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски има оптимизъм, но той не е достатъчен. 

Просветният министър Красимир Вълчев увери, че връщането на част от децата в училище ще бъде съпроводено със задължителното спазване на всички мерки. Родителите ще могат да задържат децата си вкъщи като подадат заявление за обучение в електронна среда. "Дейностите по интереси могат да се отложат, за да няма събиране на различни класове", каза още Вълчев.

Ще остане възможността отделни училища да преминат на онлайн обучение, ако в дадения регион заболеваемостта се повиши отново.

Социалният министър Деница Сачева обяви, че до момента по мярката за компенсация на работници в неплатен отпуск са подадени 4019 заявления от работодатели за почти 20 000 работници за малко над 9 млн. лв. Извършени са плащания към 230 работодатели, ще се извършват до Коледа и между коледните и новогодишните празници. До 31 декември мярката остава 24 лв. на ден. Но от Нова година по предложение на браншовите организации тя ще се трансформира в 75% от осигурителния доход на заетите. Това ще бъде обезщетението от 1 до 31 януари.

Подадените заявления за родителски компенсации от 610 лв. са 32 298. 10 532 са одобрени до този момент и те ще получат за цял месец една минимална заплата, а ако детето е било само определени седмици в дистанционно обучение, то сумата ще е пропорционална. 2650 договора са сключени и за родители, които ползват схемата за осигуряване на детегледачка. 226 013 души са регистрираните безработни, но 205 528 души са постъпили на работа от началото на пандемията.

"Днес с доц. Кунчев ще проведем срещи с всички търговски вериги, защото здравето за хората е ценно", отбеляза министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Той повтори решението от сряда - в понеделник към НАП ще заработи модул за кандидатстване по новата мярка за поемане на част от оборота на затворени бизнеси. Продължават да действат в нов дизайн и мерките от Българската банка за развитие за кредитиране на малки и големи бизнеси.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във