Банкеръ Daily

Общество и политика

Заведенията може да отворят на 50% и при предварителни резервации

Министърът на туризма  Марияна Николова увери, че постоянно е в комуникация с бранша.

Министърът на туризма  Марияна Николова увери, че постоянно е в комуникация с бранша. Във вторник предстои и официална среща с представители на Асоциацията на ресторантьорите.

"Предложения тепърва ще се обсъждат и с Националния оперативен щаб след анализ на ситуацията с бройките заразени. Сред тях са работа на заведенията на 50%, както и работа при предварителни резервации. Предложенията важат за ресторанти, за нощните заведения все още не са провеждани подобни разговори", уточни министърът пред БНТ.

Здравните власти регистрираха редица нарушения през последните дни. Обществена тайна беше, че има заведения, които работят въпреки заповедта на министъра на здравеопазването.

"Всички нарушители, които нарушават административните правила и разпоредбите, които са предписани от здравните власти, ще бъдат санкционирани по установения ред. Аз съм против тези нарушения и съм категорична, че това е петно за целия бранш", заяви министър Николова.

Тенденциите показват, че нивата на безработица в сектор "Туризъм" са 6,7%. Има ръст на безработицата, като най-засегнати са в сектор Хотелиерство, каза министърът.

Туристите все повече търсят индивидуалните резервации и малките места за настаняване. Министър Николова обясни, че зимният сезон се ползва от малките хотели, от малките места за настаняване, които са заети на 100%.

Сериозна заетост се отчита и в СПА курортите. По отношение на зимния сезон резервациите са между 35 и 40%.

При хотелиерството и ресторантьорството най-успешната мярка е 60 на 40, която е трансформирана в 80 на 20 за сектора, съобщи министърът. Правителството е дало ясно заявка за удължаването на тази мярка до 31 март.

"Тази мярка е спасила от фалит повече от 70% от бранша. По нея са изплатени огромен обем средства и са спасени над 28-30 работни места", каза Николова и подчерта, че са изплатени над милиард и 200 милиона, от които около 720 милиона са достигнали пряко до бизнеса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във