Банкеръ Daily

Общество и политика

Затвориха столицата до второ нареждане

От 00.00 часа днес, на 17 април, до второ нареждане се прекратява възможността да се влиза и излиза от София с личен автомобил или с междуградски рейсове. За четирите празнични дни се отменят и над 36 влака. Изключение ще се прави за товарен превоз, за аварийни коли на електроразпределителните дружества, на ВиК, на интернет и тв разпространителски фирми, за служебни автомобили, които превозват работници, за хора, нуждаещи се от лечение в столична болница, (като те следва да посочат с документ в кое лечебно заведение отиват), за медицински лица, които пътуват за работа. (Както вече е известно, придвижващите се работещи е задължително да показват на органите на реда декларация, в която са посочени адресът на местоработата им и телефонът на управителя, за да може да се потвърди истинността на документа.)

Мярката се налага със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, стана ясно на извънредния брифинг в Министерския съвет, в който участва и той, заедно с министъра на вътрешните работи Младен Маринов и с председателя на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Заповедта е издадена по препоръка на Националния оперативен щаб, който регистрира тенденция на увеличаване на случаите на заразени с коронавирус. В същото време сред придвижващите се, на които от няколко дни се препоръчва да се въздържат от пътувания извън София, тъй като столицата е огнище на зараза, се наблюдава безгрижие, обясни ген. Мутафчийски.

От своя страна министър Младен Маринов отбеляза, че днес над 5 000 автомобила са били спрени на изхода на София. На полицаите не малко пъти им се наложило да "играят на котка и мишка" с искащите да пътуват извън столицата. Онези шофьори, които са проявили „изобретателност” и са подали неверни данни, ще си имат проблеми с правосъдието, предупреди вътрешният министър. 

За сега за друга област не се предвиждат подобни мерки, тъй като в другите три по-големи градове – Пловдив, Варна и Бургас епидемиологичната обстановка е по-добра в сравнение със София. Там хората разбират сериозността на проблема, коментира Маринов. В същото време към столичния квартал "Факултета" са насочени допълнителни сили на жандармерията, както и специализирани полицейски сили, тъй като там се забелязва напрежение и струпване на хора. Припомняме, че от два дни във "Факултета" и "Филиповци" се правят тествания на жителите им за коронавирус.

Facebook logo
Бъдете с нас и във