Банкеръ Daily

Общество и политика

Затвор и солени глоби за разпространение на фалшиви новини по време на извънредното положение

"Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, или невярна информация за разпространението на заразителна болест, се наказва с лишаване от свобода до 3 години и с глоба от 1000 до 10 000 лева". Това гласи текст от Закона за мерките по време но извънредното положение, който депутатите трябва да приемат утре. Текстът е изменение на чл. 326 а) алинея 1 от Наказателния кодекс.

Законът урежда извънредните мерки на територията на България за предпазване, ограничаване и преодоляване на последиците от разпространението на заразата с вируса COVID-19 за времето от 13 март 2020 до прекратяване на извънредното положение. Изменението е внесено с подписите на Цвета Караянчева, Красимир Велчев, Анна Александрова, Десислава Атанасова, Милена Дамянова и други депутати от парламентарната група на ГЕРБ.

Депутатите от управляващото мнозинство откликват на призива на главния прокурор Иван Гешев за промяна на законодателство по отношение на фалшивите новини, с които се всява паника.

Facebook logo
Бъдете с нас и във