Банкеръ Daily

Общество и политика

Затварят за офроуд автомобили пътя към Седемте рилски езера

Забранява се движението на офроуд автомобили с туристи в района на Седемте рилски езера, съобщи екоминистърът Емил Димитров. Контрол за изпълнението на заповедта ще осъществяват служителите на парк "Рила", както и от РИОСВ - София.

"От днес офроуд "Седемте рилски езера" и автомивка "Седемте рилски езера" се затварят. Хората от този лифт нагоре ходят пиша. Те идват да се любуват на природата, ние трябва да пазим природата за идните поколения. Дотук може да дойдат с лифт. За извънредни случаи, линейки, неща които са ясни, може да се ползва този сервизен път, защото това е сервизен за лифта. За всички други цели има си лифт, пътека. Оттук нататък също е пътека. Да заповядат и да се любуват на нашата природа", каза Димитров.

Възстановява се и проектът по рекултивация на пътеките в района. Вече тежка техника няма да се качва до Седемте рилски езера, а всички материали ще се пренасят с коне, категоричен беше министърът.

Емил Димитров присъства на първата копка за изграждането на контролно-информационен пункт в района, в който ще се предоставят помещения за база на планинската спасителна служба към БЧК за осигуряване на целогодишно дежурство от планински спасители за по-бърза и своевременна реакция при обезпечаване на пострадали туристи. Също така ще се гарантира и присъствието на служители от "Паркова охрана" и ще се създадат оптимални възможности за провеждане на интерпретативни и образователни програми за посетителите и осигуряване на тяхната безопасност.

Обектът е на стойност близо половин милион лева, осигурени от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във