Банкеръ Daily

Общество и политика

Затварят джамиите у нас за Рамазана

Във връзка с предстоящите мюсюлмански религиозни празници Главното мюфтийство издаде заповед към всички свои служители, с която се затварят храмовете. Самите молитви ще се предават по интернет. Няма да има посещение. Това съобщи ръководителят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса генерал-майор. проф. Венцислав Мутафчийски на редовния сутрешен брифинг.

"По отношение на традициите в този месец - събирането на големи вечери, се препоръчва събирането да бъде само в най-тесен кръг. Раздаването на храни - или така наречения ифтар -  да бъдат пакетирани с възможност за дезинфекция на пакетите и да се раздават само на крайно нуждаещи се. За което ние, разбира се, благодарим", каза Мутафчийски.

Той посочи, че има нота от МВнР, че се готвят големи пътувания от Турция с редовни линии, за което от щаба ще призоват Външно министерство, както и Министерство на здравеопазването, да вземат отношение, за да се преустановят тези пътувания за този период. "Турция се намира в изключително тежко състояние по отношение на заболяването", подчерта ген. Мутафчийски.

Свещеният месец Рамазан тази година започва от тази вечер, 23 април, и ще продължи до вечерта на 23 май.

Facebook logo
Бъдете с нас и във