Банкеръ Daily

Синдикат "Образование":

Затварянето на училищата е грешка

"Тоталното преминаване на цялата образователната система в електронен режим е грешно педагогическо решение". Това заявява в свое писмо до медиите д-р Юлиян Петров, председател на синдикат "образование" към КТ "Подкрепа".

Според него преди детските градини и училищата трябваше да затворят софийското метро, градският транспорт и железопътният транспорт, където рисковете за зараза са безспорни. 

"Образователните институции си останаха възможно най-малко рисковите зони в Република България. Но по-лесно е да да посегнем на образованието. Преди имахме добър модел за затваряне на образователни институции при 30% болни ученици и учители. Сега този процент в национален мащаб е далеч под него", казват от синдиката.

По техни данни около 30% са ваксинираните учители и служители, работещи в просветната сфера. Поне 30% от педагозите ще се ваксинират веднага при наличие на РНК ваксина.

При създалата се ситуация, пролетната ваканция трябва да започне от 1 април, не е удачно системата да заработи 2 дена преди ваканцията. За пролетната ваканция има национална традиция да започва от началото на месец април, добавят от "КТ "Подкрепа". По план пролетната ваканция започва на 3-ти април. Два учебни дни - 1 и 2 април - се падат между локдауна и началото на ваканцията. Кметът на София вече обяви, че учениците в столицата няма да се върнат присъствено в клас за тези дни (четвъртък и петък). 

Синдикатът ще предложи 10 дни допълнителен платен годишен отпуск за непедагогическия персонал в образователните институции и за учителите, които в момента не работят в електронен режим от разстояние, пише в позицията. В нея има и критики срещу съдържанието на НВО и призив тази година изпитът да бъде отменен: 

"Външното оценяване в 4 клас трябва да бъде отменено поради специфичната обстановка тази година. Но основният дефицит е грешна философия, заложена в образователния закон за този изпит. МОН измерват само един компонент от образователния процес – знания. А другите много важни образователни компоненти, заложени в ЗПУО – възпитание и социализация са пропуснати."

Апел към ЦИК

В унисон с приближаващите избори, които се провеждат на територията на образователните институции, Синдикат „Образование“ отправя апел към политическите партии и ЦИК:

"Уважаеми дами и господа, спрете да източвате училищните бюджети! Спрете да ползвате парите за ученици и учители от делегирания от държавата образователен бюджет, за дейностите, които обезпечават времето, около изборния ден! "Изборните дейности в просветните сгради са: осветление, отопление, видеонаблюдение, телефони, вода, извънреден труд на персонал в образователната институция и др. Само за ден разходите на средно голямо училище за отопление са между 700 и 1000 лева. Нека спрем това станало традиционно изборно източване на парите за образованието на нашите деца!"

Facebook logo
Бъдете с нас и във