Банкеръ Daily

Общество и политика

Затварянето на училища - само на общинско ниво

Зелен сертификат за системата на училищното и предучилищното образование няма да се прилага. Това потвърди днес на брифинг в Министерския съвет образователният министър проф. Николай Денков. Той заедно със здравния министър д-р Стойчо Кацаров дадоха допълнителни разяснения във връзка с новите мерки относно коронавируса, които влизат в сила до часове. 

Решенията за затваряне на училища ще се взимат по общини, заяви Денков. 

Целта е незабавна реакция в местата, които попадат в тъмночервената зона. Така стана ясно днес следобед, че РЗИ обяви, че съгласно заповедта на здравния министър присъствените учебни занятия в училищата следва да бъдат преустановени от утре, 21 октомври. От Столичния кризисен щаб обаче искат малките ученици да останат в клас. 

"През последните две седмици има рязко нарастване на случаите на заразени, от месеци нашата грижа в МОН е да осигурим присъствено обучение, но без да подлагаме на висок риск живота и здравето на учениците и учителите. Министерството на здравеопазването има пълната ни подкрепа, че мерките, които предприема, ще се прилагат в нашата система", заяви пред медиите Денков. 

Здравният министър Стойчо Кацаров съобщи, че купуваме 3000 дози моноклонални антитела за лечение на коронавируса с решение на Министерския съвет. Става въпрос за лекарствен продукт, който не е разрешен за употреба в страната ни. В момента тече процедура за разрешаване на употребата му в рамките на Европейския съюз.

"Законът ми дава право да разреша използването на такъв продукт. Издал съм съответната заповед. Това е лекарствен продукт, който ще бъде втора възможност на лекарите да лекуват болни с коронавирус. Досега единствената възможност бе с препарата Ремдесивир. Първите доставки се очакват до края на този месец. Надяваме се прилагането на този продукт да помогне за лечението на болни, в това число за намаляване на смъртността'', обясни министърът на здравеопазването.

По отношение на мерките той уточни, че те засягат само дейностите, които изрично са посочени в заповедта. "Чух интерпретации как ще се влиза в църквите или в администрацията. Тези дейности, сгради, мероприятия не са засегнати от мерките", поясни Стойчо Кацаров. 

Той заяви още, че това не са мерки, които принуждават хората да се ваксинират, а мерки, които намаляват риска от разпространението на вируса.

"Зеленият сертификат се издава за хора, които са преболедували, за хора, които са ваксинирани, както и за такива, които са си направили антигенен или PCR тест през последните съответно 48 и 72 ч.", поясни здравният министър.

Относно това, че преболедуване с антигенен тест, направен в болница или лаборатория, дава зелен сертификат, Кацаров уточни, че това ще важи за всички, които са преболедували и заболяването е установено с антигенен тест след 1 декември 2020 г. Тогава със заповед на предишния министър той е приравнен на PCR теста.

По думите на Кацаров недоволството към мерките е предимно от политическите партии и за него е разбираемо, защото са в предизборна кампания.

"Каквото и да предприема, аз ще бъда атакуван от тях с цел да спечелят допълнителни гласове. Епидемичната ситуация в страната е изключително сложна. Високият брой на заразени хора, които регистрираме през последните няколко дни, поставя под риск капацитета на лечебните заведения да приемат повече пациенти. Призивът ми към всички е да се вземем в ръце, нека да спазваме тези мерки, които са възможно най-добрата алтернатива на пълното затваряне, така че да се справим със заплахата, която е надвиснала", призова здравният министър.

Междувременно новите противоепидемични мерки, касаещи представянето на зелен сертификат за посещения на развлекателни и спортни мероприятия на закрито, изкараха хора на протест. Днес в София се сляха няколко демонстрации - на политически партии, които не одобряват "зеления сетрикат" и ваксините, и на представители на работещите в здравеопазването, недоволни от заплащането.

Протестът от Министерството на здравеопазването се пренесе пред Министерския съвет, където се стигна до напрежение. Протестиращи си позволиха да нападнат образователния министър проф. Денков, въпреки засиленото полицеско присъствие. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във