Банкеръ Daily

От утре:

Затягат мерките в Софийска област

София влезе в „тъмночервената" COVID зона. Противоепидемичните мерки в София-град няма да се затягат, но контролът по спазване на сега действащите ще бъде засилен. В същото време в София-област се въвеждат някои временни противоепидемични мерки, съобщиха от Областната администрация. Те влизат в сила от вторник и ще важат до 24 октомври. 

 

Ето какви са те:

Преустановяват се провежданията на всички масови мероприятия, като музикални и други фестивали, събори, фолклорни инициативи и други прояви с подобен характер.

Преустановяват се провежданията на масови спортни събития на закрито, а на открито те ще се провеждат без публика с изключение на включените в годишния държавен спортен календар.
Посещенията на кина, театри и други сценични прояви на закрито се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията, седящите места ще се заемат само през едно, като ще трябва да се спазва физическа дистанция от най-малко 1.5 метра между посетителите, с носене на защитни маски за лице.

Преустановяват се организираните групови посещения на музеи и галерии.

Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват търговски и административни обекти, които предоставят услуги на гражданите, създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 8 кв. метра.
На всички пазари, тържища, базари и изложения се създава организация за еднопосочно движение, осигуряване на контрол на влизащите лица и допускане на не повече от 1 човек на 8 кв. м. и осигуряване на дистанция от най-малко 1.5 метра между посетителите. Работещите и и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.

Преустановява се провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове, танцови, музикални и други школи.
Преустановяват се посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца.

Събирания от частен характер (сватби, кръщенета, погребения и други) се провеждат в присъствие на максимум 15 човека.

- за периода от 12.10.2021 г. до 17.10.2021 г., класовете 1, 2, 3, 4, 7, 8 и 12 клас се обучават присъствено, а класовете 5, 6, 9, 10 и 11 клас преминават в Обучение от разстояние в електронна среда;
- за периода от 18.10.2021 г. до 24.10.2021 г., класовете 1, 2, 3, 4, 5, 7 и 10 клас се обучават присъствено, а класовете 6, 8, 9, 11 и 12 клас преминават в Обучение от разстояние в електронна среда.

Детските градини и ясли са отворени, като работят при строго спазване на противоепидемичните мерки.

Площадки за игра и паркове са отворени при специален режим на посещение – спазване на дистанция и избягване на струпване на хора.

Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания с организиран транспорт от Софийска област.

Преустановяват се посещенията и свижданията в лечебните заведения. Допускат се само изключения в някои ситуации (терминално болни, по преценка на директора на лечебното заведение и въведени конкретни мерки, и др.).

Преустановяват се посещенията и свижданията в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в тези за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Допускат се само изключения в някои ситуации (терминално болни, по преценка на директора на институцията и въведени конкретни мерки, и др.).

Кметът на София Йорданка Фандъкова също обяви, че детските градини и училищата в София няма да бъдат затваряни, като това е предложението на софийския оперативен щаб, което ще бъде изпратено до министъра на здравеопазването и областния щаб, който има правомощия за въвеждане на мерки на територията на общината.

„232 са карантинираните паралелки в училищата, което е под 4% от всички в София, а в детските градини процентът на карантинираните е малко над 1% или 23 групи. Данните позволяват да продължи досегашната организация на работа – с карантиниране при положителни случаи или въвеждане на ротационен режим на работа на отделни училища, при достигане на определените условия”, написа кметът Йорданка Фандъкова в личния си профил във Facebook.

Facebook logo
Бъдете с нас и във