Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЗАСТРАХОВАТЕЛНА КОМПАНИЯ ТЕКСИМ НЕ СЕ ВЛЯ В ТЕКСИМБАНК

Акционерите на ТЕКСИМБАНК промениха устава на кредитната институция на извънредно общо събрание в края на миналата година. За да спазят изискванията на закона, те приеха всички акции на банката да бъдат поименни и така промениха съществуващата досега акционерна структура, при която поименните акции и тези на приносител бяха по равно.


Акционерите одобриха и предложението на надзорния съвет на банката Елена Делчева, която е директор на хасковския клон на ТЕКСИМБАНК, да стане ръководител на службата за вътрешен контрол. Г-жа Делчева е завършила ВИНС - Варна, специалност Счетоводство и контрол и работи в банката от 1993 година. Според новите текстове в Закона за банките ръководителят на вътрешния контрол се избира и освобождава от общото събрание.


Акционерите на ТЕКСИМБАНК повдигнаха и въпроса за набирането на капитала до 10 млрд. лева. Председателят на надзорния съвет Георги Найденов заяви пред събранието, че вероятно ще се наложи привличането на чужд акционер, който да придобие поне 35% от капитала на банката. Иначе акциите за увеличение на капитала ще бъдат с номинал 1000 лв. всяка.


Вливането на застрахователното дружество Тексим в структурата на едноименната банка не бе обсъждано на събранието. Причина за това бе, че БНБ не е дала съгласието си за тази операция, която цели увеличаването на капитала на ТЕКСИМБАНК. Седмица преди извънредното събрание на банката акционерите на застрахователното дружество решиха то да се преобразува в пенсионен фонд. Причина за това са високите изисквания за собствен капитал на застрахователните компании.

Facebook logo
Бъдете с нас и във