Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ СЕ КОНСОЛИДИРАТ ПРИНУДИТЕЛНО

След ЗПК Орел и животозастрахователна компания Феникс вече е с одобрени документи за получаване на лиценз от Дирекцията за застрахователен надзор. Все пак до официалното получаване на лиценз има още една не по-малко трудна стъпка, а именно благословията и на Националния съвет по застраховане (НСЗ). Съгласно Закона за застраховането НСЗ може да дава и отнема лицензиите за този вид дейност по предложение на Дирекцията за застрахователен надзор. Разрешенията за сливане и вливане на отделните застрахователни дружества, както и откриването на производството по несъстоятелност на застраховател става само със съгласието на националния съвет. За да вземат неговото становище обаче, министърът на финансите Муравей Радев и директорът на застрахователния надзор Христо Христов ще трябва да свикат заседание на седемчленния състав на съвета. С други думи, кога ще бъде лицензиран първият застраховател зависи единствено от желанието и инициативността на господата Христов и Радев.


Застрахователите са обхванати от предлицензионна треска. Повечето дружества публично декларират, че тази седмица ще внесат документите си в надзорната дирекция. Има обаче и такива, които все още не са наясно с бъдещето си, въпреки че крайният срок изтича. Борбата за тяхното оцеляване явно ще продължи и през тази (последна) седмица.


Градусът на напрежението, освен в самите застрахователни дружества, се покачва и в надзорната дирекция. През следващите два месеца нейните специалисти ще трябва да обработят документите на всички компании в бранша, независимо дали те ще продължат, или ще прекратят дейността си. Докато чакат молбите за получаване на лицензии, надзорниците разглеждат подадените от акционерите на девет дружества молби за притежаване на повече от 5% от капитала им. Становище от дирекцията чакат и документите за вливането на застрахователните компании Гора, Тур инс и Ферострад в ЗПАД България. Собствениците на Миньорско застрахователно дружество пък очакват положителния отговор на ДЗН за обединението си със ЗАД Енергия.


На проведените миналата седмица общи събрания акционерите на Пол инс и Български воин изразиха готовността си за вливане в друго дружество. Всъщност това е и единственият начин за юридическото оцеляване като стопански субекти на двата браншови застрахователи, които бяха създадени през 1995 година. Ролята на самарянин този път играе животозастрахователната компания Български имоти. Между другото такъв брак по сметка е изгоден за всички страни, тъй като по-лесно ще се отговори на капиталовите изисквания на застрахователния закон. Към дружните усилия на трите български компании да прескочат препятствията на закона се включи и голяма италианска финансова групировка с огромен опит в застрахователният бранш, заяви специално за в.БАНКЕРЪ председателят на СД на Български имоти Данчо Джиков. Италианците имат сериозни бизнесинтереси у нас, а придобиването на пакет от акции в българската компания е първата им стъпка на нашия пазар, поясни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във