Банкеръ Daily

Минчо Спасов:

Застрахователите са част от престъпната схема по „Хемус“

Действията по скандалния случай с АМ „Хемус“ трябва да бъдат още по-активни и да обхванат и застрахователите, каза пред БНР Минчо Спасов, адвокат и бивш депутат от НДСВ, председател на вътрешната комисия в парламента.

„Само в 2 или 3 от договорите има някакви банкови гаранции. В останалите има някакви застраховки за лошо изпълнение. Което означава, че самите застрахователи по някакъв начин са част от престъпната схема“, допълни той.

"Комисията по финансов надзор и прокуратурата трябва незабавно да се активизират, за да видим кои са тези застрахователи, които са участници в схемата, какво са направили, защо не са подали сигнали и защо не са предприели нужното за защита на интересите си", подчерта Минчо Спасов.

„Застрахователите, встъпвайки в договорите като застрахователи и легализирайки тези сделки, на практика са станали съучастници. Никой от тях не се оплака, никой от тях не сезира прокуратурата за това, че се очаква техните пари да заминат“, каза още той.

Спасов смята, че мрежата може да се разплете при светкавична реакция, за да може парите, „поне част от тях да бъдат спасени“.

По думите му мудността в работата на службите и на прокуратурата ще доведе до това, че „някои хора с животински прякори ще избягат в чужбина, парите ще се стопят неизвестно къде и две-три години ще занимаваме обществото с едно разследване, което няма да завърши дори с хора в затвора, ще се получи нещо като братя Галеви“.

„Притеснява ме, че истинските бенефициенти на парите, тоест те не са истинските – истинските са на върха на хранителната верига, но те може би ще избягат в чужбина, докато нашите служби се намоткат“, предупреди асвокатът.

​Според Спасов шумотевицата, която е вдигнала прокуратурата „като ощипана госпожица“ може би е допринесла за това следващият по веригата след футболния съдия вече да не е в България, каквито слухове има.

Минчо Спасов определи липсващото доверие между службите и правоохранителните органи като вредно за системата.

„Защото всяка от тези институции подозира другата, че изтича информация към престъпния свят, което е налице и по отношение на двете служби. Не само от прокуратурата изтича информация, но и от органите на МВР и на ДАНС изтича информация към престъпния свят. Важното е да се укрепят и контролните органи на всяка от тези институции“, подчерта Минчо Спасов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във