Банкеръ Daily

Общество и политика

Застрахователи и съсловни организации критикуваха новия здравноосигурителен модел

Лекарският съюз, пациентски организации и застрахователи разкритикуваха идеите на здравния министър Кирил Ананиев за промяна в здравноосигурителния модел. Те предвиждат демонополизация на Здравната каса и въвеждане на частни здравни фондове.

Според д-р Мими Виткова от Асоциацията на частните застрахователни фондове най-големият проблем е, че ще бъде въведена осреднена вноска, което ще намали парите в здравеопазването. "Вноската се запазва осем процента и трябва отсега да е ясно, че с тези осем процента в системата ще влязат по-малко пари, отколкото в момента, тъй като от тях трябва да се заделят пари за национален гаранционен фонд. От тях всяка една от компаниите трябва да задели технически резерви, за да може да покриват непредвидени разходи. На практика няма осем процента от реалния доход на всеки от нас да отидат там, където той е избрал. Ще има една осреднена вноска, която ще се прави от Националната агенция по приходите. Ще има такава осреднена вноска за всички нас", заяви тя.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров изрази тревога, че с тези предложения на пациента се дава правото да избира частен фонд, но той няма да може да избира кой да го лекува, защото това право остава за фондовете. Според него трябва да има рамкови цени на дейностите в основния здравен пакет, в противен случай може да се наложи той да бъде оптимизиран. "Задължително трябва да има гарантирани цени, които са рамкови за основния пакет, които да гарантират на изпълнителите на медицински помощи, че няма да се падне под тези цени. Не можем да си позволим в България да оставим в индивидуалност отделните лекари, отделните лечебни заведения да преговарят с мощни структури, каквито са застрахователите", обясни той.

Мими Виткова посочи пред БНР, че трябва да се видят дефектите в системата. Те не са само финансови, те са организационни, структурни, управленски. Трябва да се увеличат публичните разходи за здравеопазването и да намалим частните, които са най-високи в Европа. 50% от общите разходи за здравеопазване в България са от джоба на болния. В Европа този процент е 15%, категорична бе тя.

Иван Димитров от Българския пациентски форум от своя страна нарече предложението на здравния министър "поредният политически каламбур". Той изрази мнение, че на всички е ясно, че това няма да реши проблема, защото той е много по-сериозен. "По начина, по който нашите политици се отнасят към него, той е нерешим. Политиците имат интерес да има хаос в здравеопазването, защото тогава властимащите продължават да плащат по-малко пари, а ние като пациенти продължаваме да плащаме все повече, тоест държавата краде от здравето на нацията", отбеляза още Димитров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във