Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЗАЩО ТЪГУВА ДАНЪЧНИЯТ СЛУЖИТЕЛ?

И след третата поредна обсада на данъчните инспектори Министерството на финансите не се превърна в Бастилията. Иначе основната данъчна болка е отдавна известна - ниската заплата. Покрай нея и лошите условия на труд, липсата на елементарни канцеларски материали, стари компютри, ежедневни конфликти с граждани и фирми... Данъчните не са склонни да изпълняват и непривични за квалификацията им функции. Основната им дейност е да правят ревизии и проверки, а не да да приемат декларации. В този смисъл инспекторите са в правото си да искат длъжностни характеристики, каквито в момента нямат.


Въпреки всички проблеми и вдигналия се шум и след третия протест данъчните и министърът на финансите си стиснаха ръцете и се разбраха да водят диалог върху новата политика за превръщането на българската данъчна администрация в европейска. Така че стачката се отлага за неопределено време. В момента усилията се съсредоточават около избистрянето на колективния трудов договор, приемането на който бе в основата и на предишните стачни споразумения.


Колективният трудов договор ще бъде подписан тогава, когато са изчистени абсолютно всички разногласия, е категоричен министърът на финансите Муравей Радев. Конфликтната точка в преговорите е подписването на допълнителни споразумения с клауза за покриване при проверовъчните тестове на задължителен атестационен минимум. Ако някой не издържи изпитанието, няма да му се подновява договорът. Служителите, които досега не са подписали такива споразумения, не получиха обещаните от януари две увеличения от по 10 на сто върху възнагражденията си. Финансовият министър обаче ще отстоява докрай позицията си през тестовете да минат всички негови подчинени и от показаните резултати да се определи бъдещото им заплащане.


По неофициални данни през януари приблизително половината от близо 9000 служители на системата не са имали подписани срочни договори. Тази група не е останала монолитна и се топи в две посоки. Част от данъчните подписаха допълнителните споразумения за увеличение на заплатите заедно с горчивото хапче за атестацията. По-малката част просто напуснаха. Така последната стачна формация се състоеше от малко над 400 души, предимно от софийските данъчни служби. Очевидно времето работи за финансовия министър, а това ни позволява да кажем: стачката се отлага, може би завинаги.

Facebook logo
Бъдете с нас и във