Банкеръ Daily

Общество и политика

Защо не се пита за плановите операции?

„Защо няма зрителски въпроси за болничните заведения? Защо остана встрани тази тема? Като тя е по-важна – че има спиране на плановите операции, че има спиране на диагностиката. Това никой не го пита, а е от първостепенно значение” – учуди се на редовния брифинг в Министерския съвет председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски.

В действителност Националния оперативен щаб, и по-специално главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, в няколко поредни брифинга обявява, че първо ще се възобновят детските и женските консултации и манипулациите по имунизационния календар, като те ще се извършват по график и в конкретен ден от седмицата, в който общопрактикуващите лекари нямат да приемат други пациенти. Преди дни той обяви, че предстои и възобновяването на плановите операции, но без да конкретизира точна дата.

Иначе ген. Мутафчийски прогнозира, че след около една седмица ще видим как ще ни се отплатят разходките по Великденските празници. "Преди Цветница имаше доста отслабване и три поредни дни регистрирахме повече от 40 случая", обърна внимание председателят на Националния оперативен щаб.

Той коментира още, че „в България се наблюдава ситуация, която повечето държави изгубиха - да откриват всички болни със симптоматика, да проследяват и асимптомни лица сред контактните лица на заразените и да изследват целеви групи, в които нямат никакви симптоми (шофьори, полицаи, медицински лица). Това не се прави в други държави, защото отдавна капацитетът на лабораториите им не може да си го позволи. Институтът „Роберт Кох“ (германският федерален институт по инфекциозните болести), например, не препоръчва да се изследват лица без симптоми, защото грешно могат да се интерпретират данните – достоверността на PCR-теста е 75%, като така могат да бъдат изпуснати 25% заразени лица. Тогава се създава фалшивото усещане за сигурност в тези пациенти и това пречупено през българската народопсихология значи хукване навън без никакви ограничения.”

От своя страна главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че с цел активен надзор през почивните дни от РЗИ не са спирали да работят и да проследяват контактните лица на пациентите с положителни проби и вече столичното РЗИ е открило не само едно огнище, но и второ, тъй като пациентът „живеел с още една жена”.

През последните 24 часа има 31 положителни проби (13 от София) за коронавирус и 16 души са настанени в болница. С тях общият брой на случаите става 915 души.

Общо в болниците има 259 случая, като 36 са в интензивно отделение. (В отговор на журналистически въпрос стана ясно, че на територията на цялата страна има над 7400 болнични легла, специално за пациенти с Covid-19, като от тях 1700 са интензивни.)

Излекувани са 167 души, от тях през последните 24 часа - четирима.

Общият брой на починалите е 43-ма души, като през последното денонощие е починал мъж на 66 години с онкологично заболяване, лекуван във Военномедицинска академия.

Заразените медицински лица са 76. От тях новите случаи са седем, като те включват четири медицински сестри от интензивното отделение във Видин. По повод на многото случаи във Видин ген. Мутафчийски обърна внимание, че целият медицински персонал трябва да спазва фанатично мерките за безопасност. Световната практика в момента е два пъти дневно на медицинските лица в болниците да се прави инструктаж, който показва как трябва да се работи със заразен. Всички медицински лица, а не само работещите в отделения с Covid-19, трябва да са с маски и ръкавици. Но неправилното боравене с маската води до още по-големи рискове, предупреди ген. Мутафчийски.

На журналистически въпроси той отговори, че коронавирусът удря много системи в човешкото тяло - белия дроб, червените кръвни клетки, заради които се получава така нареченото желязно отравяне, плазмените клетки в костния мозък, от което произтичат много тежки последици за имунитета. Отделно от тези неща произтичат и бъбречната, и сърдечната недостатъчност, и неврологичните симптоми. „Но изследванията продължават и коронавирусът продължава да ни изненадва с нови неща”, предупреди генералът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във