Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЗАЩО МУЛТИГРУП РАЗБУЛИ МИСТЕРИЯТА ХАРДЛАНД

Г-н Джаков, на скандала с Хардланд инвестмънт бе отделено много място и от медиите, и от депутатите, и от следствените органи. Въпреки това бихте ли пояснили по какво се различаваха условията за доставка на природен газ на Хардланд инвестмънт от тези на Булгаргаз?


- Нека първо да отбележа, че неизяснените все още моменти с природния газ не оказват пряко влияние върху снабдяването със синьо гориво, поне за Агрополихим.


Договорът ни с Хардланд инвестмънт беше глъдка въздух, не само за нас, но и за всички торови заводи. Хардланд инвестмънт не искаше да плащаме авансово доставеното синьо гориво, както правеше това Булгаргаз. Не налагаше и такива тежки лихви за просрочие, както при газовия монополист. За сметка на това Хардланд купуваше част от продукцията ни на добри цени, т.е. такива, каквито бяха на международните пазари. Смея да твърдя, че това беше единствената възможност да просъществуваме при тогавашното положение.


Факт е, че Агрополихим се намира във финансова изолация, т.е. не може да ползва банкови кредити. В същото време съществуващата у нас практика изисква природният газ и електроенергията да се плащат авансово. Никой не се интересува обаче, че постъпленията от продадена продукция са неритмични, тъй като търговията в бранша е сезонна. В най-добрия случай успяваме да натоварим един кораб за около 20-25 дни. Средствата получаваме след известен период, през който се извършват банковите разплащания. Как може такова голямо предприятие като Агрополихим да функционира без възможност за кредитна линия? А всички искат да се плаща авансово. Питате ли ме в каква ситуация сме изпадали. В крайна сметка единственият изход остава да не си плащаме за природния газ, което правим и в момента. Непрекъснато сме атакувани, непрекъснато даваме обещания, че ще започнем да плащаме, непрекъснато се мъчим да се измъкнем. С две думи, водим едно неособено приятно съществуване.


Отначало беше обявено, че предприятията във финансова изолация ще бъдат обект на специално внимание и специален контрол. Твърдеше се, че ще се създаде Оздравителен фонд, който селективно ще отпуска целеви средства на крайнонуждаещите се. Постепенно се разбра, че от специалното внимание останаха само забраните.


Кога прибегнахте към услугите на Хардланд инвестмънт?


- Взаимоотношенията ни с Хардланд инвестмънт датират от май 1997 година. Оттогава до края на миналата година, с изключение на октомври, всеки месец сключвахме с тях договор за доставка на природен газ. Първоначално от Хардланд ни показаха рамков договор, между тях и Булгаргаз. Ние пък още от началото на 1997 г. имахме подписан едногодишен договор с българския газов оператор. На базата на този договор ежемесечно подписвахме и с Хардланд. В края на всеки месец се разбирахме кога отчитаме газа към Хардланд и кога към Булгаргаз. Имахме оферти и от Топенерджи, но те ни предлагаха газа на украинско-румънската граница. За нас оставаше загадка начинът, по който ние трябваше да го докараме в България.


На какви цени купувахте природния газ от Хардланд инвестмънт?


- Като цяло Хардланд инвестмънт предлагаше газа между 2 и 4 щ. долара по-евтино от Булгаргаз. Единствено в началото - през май и юни, цената на синьото гориво беше с 2 - 3 щ. долара по-скъпа от тази на българския газов монополист. Но въпросът не е в цената, важни са условията. На база на консумирания газ Хардланд купуваше част от нашата продукция. И то при положение, че се намирахме в мъртъв сезон за търговия. В крайна сметка Хардланд не можа да пробие на международните пазари, тъй като в торовия бизнес има утвърдени имена и фирми и на него не се допускат случайни играчи. Въпреки всичко взаимоотношенията ни продължиха до края на 1997 година. Бяхме готови да подпишем договор и за 1998 г., но тогава стана ясно, че те нямат договор за доставка с Булгаргаз. Щеше да се получи, че сключваме договор за консумиране на нещо, което изобщо не е доставено. За нас споразуменията с Хардланд бяха от полза. Това нещо съм го написал като официално обяснение до председателя на Комитета по енергетика Иван Шиляшки и до вицепремиера Александър Божков. Казах го и на специалните служби, и на следствените органи, които идваха в предприятието за да се запознаят с документите. Готов съм да го потвърдя навсякъде с цифри и факти.


Г-н Джаков, приватизацията на Агрополихим се намира в напреднала фаза. Офертата на норвежката Норск Хидро за покупка на 60% от капитала на дружеството е за 7 млн. щ. долара без дълговете. Намирате ли тази цена за нормална?


- В никакъв случай не смятам, че реалната цена на Агрополихим е 7 млн. щ. долара. Преценете сами - само приходите ни от два кораба с продукция са 6 млн. щ. долара. Като прибавим и другите дейности за три месеца, ще заработим сумата от 7 млн. щ. долара. Според мен без дълговете реалната цена на дружеството е между 50 и 60 млн. щ. долара.


От обещанията за специално отношение останаха само забраните

Facebook logo
Бъдете с нас и във