Банкеръ Daily

Общество и политика

Защо мерките срещу COVID-19 у нас са хаотични

За да бъде наложена една мярка, тя трябва да е съобразена с ясно разписани критерии и правила, а не да се прилага хаотично, смята адвокатът по медицинско право Мария Петрова по повод връщането на изискването за задължително носене на предпазна маска на закрити обществени места:

“За мен това е категорична демонстрация на непропорционалност в налаганите мерки. Защото, за да бъде наложена една мярка - независимо дали говорим за извънредно положение, или извънредна епидемиологична обстановка, тя трябва да бъде съобразена с някакви ясно разписани критерии и правила, методики", обясни адв. Петрова. 

По думите й, когато гражданите, обществото са били по-податливи на страх и бизнесът все още не е реагирал остро, се е затворила държавата, а когато наистина има някаква опасност за общественото здраве и живот не се предприемат необходимите мерки, защото "определени лобита са натиснали в определена посока". Според нея, за да се направи анализ на епидемията у нас, първо трябва да се изчака тя да отмине, след това да се обобщят данните.

Притеснително е, че премиерът едва сега твърди, че здравната ни система не е пред рухване, че имаме между 5 до 7 хил. интензивни легла. Защо това не беше казвано в самото начало, когато имахме по трима, четирима пациенти и бяха наложени толкова непропорционални мерки, коментира още Петрова.

"В момента големият брой случаи на COVID-19 са главно от хора под карантина, които нямат симптоми, засега няма страшно. Ако в началото не бяха взети навременни мерки, на ден щяха да бъдат регистрирани не по 100, а по 1000 случаи", обясни  директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев и акцентира, че увеличението на случаите на COVID-19 у нас се дължи на неспазване на мерките.

"Хората се заблудиха и започнаха да се събират на много и големи групи и се появиха огнища поради няколко факта – първо поради религиозни причини. Някои други религиозни общности решиха да правят събирания на представителите от различни региони от страната. Появиха се и много случаи в затворени общности в наши градове. Това доведе до мобилизация на колегите от РЗИ, които започнаха да взимат много материали от самите огнища, което несъмнено предполага увеличение на случаите", подчерта проф. Тодор Кантарджиев.

Според него обществото трябва да се научи да слуша специалистите и да спазва препоръките им.

В петък у нас е отчетен пореден тревожен ръст на заразените с коронавирус у нас през последните 24 часа. Рекордните 166 са новодиагностицираните лица с COVID-19 от изследваните 2775 проби през последното денонощие., показват данните в Националната информационна система. Досега най-високият ръст на регистрирани позитивни с вируса беше 134.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във