Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЗАЩО КЪМ МАРКАТА, А НЕ КЪМ ЕВРОТО?

Решението на правителството и БНБ за деноминацията е интересно. Лично аз обаче не го очаквах точно сега. Смятах, че ще се изчака да се види какво ще се случи с въвеждането на еврото. България винаги се е хвалила в чужбина, че ще е първата източноевропейска страна, чиято валута ще бъде фиксирана към еврото, и това е прекрасно. Но защо не беше избрано левът да е 1 към 1 с еврото, тъй като в крайна сметка марката ще изчезне? Значи ли това, че и когато се въведе еврото, отново ще трябва да правим смяна на валутата?


Ако с деноминацията правителството е решило да прибере и парите в банковата система, вместо да стоят под дюшеците, а и да премахне мръсните пари, проверявайки кой индивид и коя фирма откъде имат средства, ще е много добре. Разбира се, от техническа гледна точка ще има и някои проблеми - например за това, как ще се преизчисли капиталът на дружествата? Очевидно в закона за деноминацията ще трябва да има едно изречение, че всичко, което в съответните документи е споменато като число в левове, автоматично се преизчислява с три нули по-малко. Това е стандартна процедура, която се е прилагала в много държави по света и не би трябвало да възникнат някакви особени законодателни проблеми.


Няма никакво значение дали съотношението е един лев за една марка или сто милиона лева за една марка. Има обаче няколко психологически и технически предимства да имаш по-малко нули. Но, от друга страна, една държава като Италия, да речем, където доларът е почти 2000 лирети, е много по-добре, отколкото Русия, където един долар се разменя за шест рубли.


Самият факт, че България се осмелява в този момент да направи деноминация, може би е добър психологически сигнал за всички чуждестранни инвеститори. Защото това показва, че има икономическа стабилизация. Нито една държава по средата на хиперинфлация не може да си позволи лукса да смени валутата си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във