Банкеръ Daily

Д-р Ирина Гайтаневска - РЗИ:

Защо има опашка за ваксини - това питам и аз

След като от Сдружението на общопрактикуващите лекари публикуваха снимки и видеа, на които се вижда как лични лекари влизат във физическа схватка с охранители на Регионалната здравна инспекция след няколкочасово висене на опашка за ваксини, д-р Ирина Гайтаневска от РЗИ коментира случая и сподели, че недоумява "защо има опашка - това питам и аз".

По думите на д-р Гайтаневска график и коридори за раздаването има, но много джипита ходели по 3-4 часа по-рано. "Как да им дадем ваксина, която не е дошла", попита тя.

"Столичната РЗИ от началото на раздаването на ваксините е създала организация и ред. Когато разберем, че ще има доставка на ваксини, се изготвя специален график, часови интервали и коридори", заяви докторът пред NOVA.

На въпрос на водещия защо не почерпим опит в организацията от чужбина, тя се възмути: "Откъде накъде аз трябва да знам как е направено в чужбина". 

Според столичната РЗИ, тя доставя ваксини на 900 точки за ваксинация - лични лекари и ваксинационни центрове в лечебните заведения. Лекарите получават по електронна поща информация кога ще има ваксини, като има и часови график, но той е общ за всички. "На кого е проблем да идват накуп? Защо ние да създаваме тяхната организация", попита на няколко пъти служителката.

Тя на свой ред се оплака, че лекарите идват неподготвени и трябвало в инспекцията да им предоставят и попълват документите, като определи това като порочна практика. Гайтаневска е убедена, че "няма право да организира личните лекари", въпреки че я питаха защо не се направи по-работещ график за приемане на ваксини от 900-те "точки".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във