Банкеръ Daily

Общество и политика

Защо говорят за Крум Зарков?

„Мечтая за автентична лява европейска партия - БСП, която да напътства и да представлява огромна част от хората с леви убеждения; която да отговаря на очакванията, темите и проблемите на младите”, разказва Зарков. Той се превръща в опонент на Корнелия Нинова по силата на това, че има различно мнение, понякога непопулярно и не се колебае да го споделя във форумите на БСП, но никога не я е атакувал публично в медийното пространство.

 

Крум Зарков не заема ръководен пост в партията, въпреки че определено има потенциал за това. Връща се в България след завършено право в „Сорбоната“ и специализации в Института по политически науки в Париж и в Академията по международно право в Хага.

Приятелите му знаят, че той не е очаквал кариерата му  у нас да започне в момент, когато политическите процеси се развиват на бързи обороти и че ще му се наложи да натрупа  много опит за кратко време. Така си обяснява и някой грешки в първите му крачки в политиката. Сред тях е една реплика за „измъчването на дядовците“, за която той много пъти след това публично се извини. Изпуснатата реплика той обяснява с нежеланието му

младите хора да носят отговорност за минали събития,

на които дори не са били свидетели.

Не се притеснява от острите политически спорове. Към бившия министър на правосъдието Даниел Кирилов, например, се обръча с думите „Държите се като законодателен терорист“. Но спорейки, изтъква аргументи, без да обижда лично опонентите си. Вероятно затова печели уважението на много от тях. 

Лидерът на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков неотдавна заяви, че би искал да работи с него, защото го харесва като човек. Това предизвика разнопосочни коментари в политическите среди. Но изненадани нямаше, защото Крум Зарков често апелира за нов стил на общуване между политиците.

Разбирането му за комуникация е, че взаимното уважение може да бъде успешният стил на поведение днес, след 10 години на примитивно и дори вулгарно политическо говорене. С изявленията и с поведението си  Крум Зарков чертае  нов профил на българския политик - диалогичен  в името на постигането на добри каузи .

Може би това обяснява защо

общо 487 делегати на партийния конгрес през 2020 г.

му гласуват доверие при избора на Национален съвет на БСП. Така той става единственият, получил подкрепата на над половината от всички участници във форума.

Като представител на левицата от Русе, Зарков взема присърце проблемите на партията в града. И неслучайно русенската организация на БСП работи в сговор, при балансирано разпределяне на задачите и отговорностите. Младият социалист е и сред първите представители на БСП на протестите срещу корупционния режим през лятото на 2020 година. Той е там почти всеки ден сред млади и възрастни хора, сред съпартийци и безпартийни.

Една от отличителните черти на Крум Зарков е, че не се страхува да казва това, което мисли. Нито за липсващото върховенство на закона в България, нито по други "бодливи" теми. Ето защо

става обект на проверки от страна КПКOНПИ и НАП

– структури, използвани през последното десетилетие главно като шпиц команди за "мокри поръчки" срещу критиците на властта. Въпреки че не са открити никакви нередности около сделката с апартамента му в София, проверката остава да виси като предупреждение към него - да си мери думите, когато се отнасят до силните на деня.

Предупреждението е обяснимо и е резултат от знакова политическа изява: от името на парламентарната група на БСП Крум Зарков се изказва срещу номинирането на Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ - комисията, призвана да преследва необяснимото богатство, чието и да е то.

Превърнахте държавата в царство на несправедливост със знаме 500-еврова банкнота и герб, на който се мъдри калинка“, обръща се той към управляващите по време на вота на недоверие в размирното минало лято.

Не всички в БСП се отнасят към Зарков с разбиране и симпатия, нещо типично за Столетницата. Причината е, че той решително и еднозначно

изповядва ценностите на европейската социалдемокрация.

И не се колебае да изказва непопулярни мнения, когато е убеден, че  са в обществен интерес. Зарков е сред първите публични фигури, обявили се категорично в полза на ваксинацията срещу Ковид-19. Той ясно заявява, че ваксините са вече изпитано в напредналите европейски държави средство за опазване на близките ни от коварния вирус и за връщане към нормалното ни съществуване.

Откровеността на Крум е отличителна черта на характера му. Тъкмо тя го направи неудобен за (до)сегашното ръководство на левицата и доведе до постепенното му изтласкване от централния партиен апарат. Но търсенето на истината, съчетано с упоритостта му,  с юридическата му компетентност и с неговата непримиримост към несправедливостите, става причина за "обратния ефект" - редовите съпартийци да заговорят за него като за следващия председател на левицата. Въпреки че той самият все още не е обявил

дали след оставката на Нинова ще се кандидатира за лидерската позиция.

Помолен преди дни да коментира най-явните проблеми на хората, излезли на преден план по време на предизборната кампания, Зарков отговаря:

„Проблемите днес са проблемите, които видях преди 7 години. Те  даже   се задълбочиха. Нито състоянието на пътищата, нито здравеопазването, нито образованието са в по-добро състояние. Нито корупцията е намаляла. Обаче вътрешно аз съм уверен, че нещата в България ще потръгнат. Тези избори показват, че въпреки цялата истеричност на политическата ситуация, мнозинството от хората у нас се разпознават в ценности като честност, компетентност, справедливост, законност,  морал. Има огромен скрит потенциал в нацията. И смятам, че ще преодолеем кризите и много бързо ще се развием в различни области, когато тези ценности станат неизменна част от управлението на България.“

Facebook logo
Бъдете с нас и във