Банкеръ Daily

Общество и политика

Засегнатите от водния режим са 315 хил. души

Нено Димов и Николай Нанков

С реализацията на проект за водна инфраструктура в Перник ще се намалят загубите на вода с 2,8 млн. куб. метра. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на изслушване в парламента за проблема с водата.

Димов посочи, че ресорното министерство, съгласно изискванията на Закона за водите, определя начина на използване на водите на 52 комплексни и значими язовира, в това число на язовир "Студена". Водите от язовира се използват приоритетно за питейно-битово водоснабдяване. В месечните заявки ВиК Перник заявява и води за промишлени цели, които могат да се използват и за производство на електроенергия. През 2018-2019 г. язовир ВЕЦ "Студена" не е работил на енергиен режим", уточни министърът.

"Месечно в графика за използване на водите от язовирите единственият язовир е "Студена", за който са поставят условия за осигуряване на минимален допустим поток от реката, само след осигуряване на водата за питейно-битово водоснабдяване", посочи още Димов и обясни, че максимално е ограничено ползването на вода за други цели. Той обърна внимание, че през август 2019 г. между МОСВ и ВиК Перник е подписан договор за изграждане на водна инфраструктура. 

Към момента нарушено водоснабдяване има в 17 области на страната, 40 общини, 12 града, 160 села. Общият брой на засегнатото население понастоящем от водния режим е 315 хиляди души, съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в Народното събрание. Сред по-големите градове, засегнати от водния режим, са Ловеч, Тетевен, Плевен, Перник, Добрич, Котел и Омуртаг.

"Пред нас стоят две предизвикателства. Първото е в максимална степен да усвоим европейските фондове и да намерим по-социално щадящи механизми. Ефективно да разходваме публичния ресурс в рехабилитация на ВиК мрежата, която в повечето случай е изграждана преди 50-60 години", посочи заместник-министърът. Той допълни, че без изграждане на нови язовири и рехабилитация на съществуващите язовирни стени, страната в дългосрочен план е изправена пред сериозна криза, свързана с нормалното осигуряване на питейното водоснабдяване за голяма част от населението.

Припомняме, че на 20 ноември в ефира на БиТиВи Нанков, запитан дали ще иска оставки, отговори с "да", без обаче да уточни дали става въпрос за управителя на ВиК дружеството. Това щяло да стане ясно след срещата с кмета на Перник.

Facebook logo
Бъдете с нас и във