Банкеръ Daily

Асена Сербезова:

Засега въвеждането на задължителен зелен сертификат е само за МС

На този етап въвеждането на задължителен зелен сертификат се отнася само за служителите на Министерски съвет, но това е заявка за такъв подход в цялата администрация. Така гражданите ще са сигурни, че влизат в безопасна среда. Не става въпрос за дискриминация, след като има три възможности за зелен сертификат. Това заяви здравният министър Асена Сербезова пред БНТ.

„В условията на пандемия ние трябва да осъзнаем перспективата на общественото здравеопазване. Колективното ни решение засяга цялото общество. За съжаление ваксинационната кампания не даде резултат. В началото на пандемията беше сгрешен подходът. Ниското ниво на ваксинация се дължи на това, че не се проявява колективен интелект", изтъкна новият министър на здравеопазването.

„Ние сме един колектив, едно общество и трябва всеки от нас да даде своя принос, за да се справим с пандемията. Няма по-голяма ценност от живота и трябва да го съхраним“, подчерта министър Сербезова.

На въпрос дали ще бъдат наложени допълнителни COVID мерки, заради новия щам Омикрон, здравният министър каза:

„В другите държави се въвеждат допълнителни мерки срещу Омикрон, защото има много мутации. Науката казва, че ваксините ще осигурят висок процент ефикасност. Постоянно следим ситуацията. Всякакви мерки трябва да се адекватни на това, което се случва в България. В момента, в който видим повишаване на заболеваемостта, сме длъжни да запазим живота“. 

„Не виждам нарушаване на правата, след като имаме три опции за зелен сертификат. Предстои да се преформулира информационната кампания. Ще запазя доброволната ваксинация, докато това е възможно с оглед да се запази животът и здравето на хората“, успокои тя.

Министър Сербезова коментира и казуса с детската болница.

„Проблемът с педиатричната болница не е решен през последните 15 години. Вниманието ми бе насочено към това, че няколко дни преди да се сформира редовно правителство се взеха прибързани решения, които доведоха до протести. Спрях временно действията по вливането, след като изслушах всички страни. Ще бъде осветлено всичко, което буди притеснение с болница „Лозенец“, посочи тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във