Банкеръ Daily

Експерт:

Засега у нас е възможно да се опаковат пристигнали ваксини

На този етап у нас е възможно единствено т.нар. третично производство. Единият начин е да пристигат готови ваксини и в България да ги опаковаме и да им слагаме листовки и етикети. Другият е - да идва готов разтвор, който да се пълни и опакова.

Това каза проф. Генка Петрова, ръководител на Катедра по организация и икономика на фармацията в Медицинския университет в София, в коментар на заявената от премиера готовност страната ни да произвежда ваксини в новопостроен завод в Разград. 

По думите ѝ и двата вида производство изискват много високи стандарти на хигиена и добра производствена практика.

Според проф. Петрова при наличие на изградени мощности и осигурени условия за производство 16 месеца са реалистичен срок, ако ваксината има разрешение за употреба и ако ние единствено я опаковаме. Тя уточни пред БНР, че и това изисква разрешение за производство.

Ръководителят на катедрата по фармация припомни, че ЕК е имала планове да направи хъбове, които да разпределят готовите спринцовки и единствено да се опаковат и да се поставят листовки на съответните езици, но уточни, че дори тези хъбове изискват разрешение за третично производство на стерилни биотехнологични лекарствени продукти.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев пък заяви, че не знае какво е имал предвид премиерът, и посочи, че България е далеч от евентуално разработване на своя ваксина: "Зная, че се работи в БАН по наша ваксина, но е на твърде ранен етап, там изобщо не са започнали предклинични проучвания. Другият вариант е да се произвежда ваксина съвместно с друг производител, просто да се използва базата. Но действително не мога да кажа какво е имал предвид."

Имунологът академик Богдан Петрунов заяви, че в посочената от премиера база в Разград няма да бъде произвеждана ваксина срещу коронавируса. "Това е голям завод наистина, чиято основна цел ще бъде производство на ветеринарни ваксини, вероятно и бактериални ваксини ще се правят там, но това е нещо в бъдещето, няма нищо общо с ваксината срещу COVID“, отбеляза той.

Според икономиста Тихомир Каменов, в Разград само ще бъдат опаковани продукти на чужди компании: "Тази сутрин разбирам, че става дума за една миялна и една пълначна машина, евентуално за производство на ваксини на ишлеме. Само че тук става дума за първично и вторично опаковане на ваксини."

Facebook logo
Бъдете с нас и във