Банкеръ Daily

Общество и политика

Засега само ГЕРБ са мераклии за изборите

Само политическа партия ГЕРБ се е регистрирала за участие на предсрочните парламентарни избори на 5 октомври. Това казаха говорителите на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова и Александър Андреев.

Те обясниха, че до 15 август трябва да бъдат назначени всички районни избирателни комисии. От Избирателната комисия припомниха, че срокът за регистрация на партии и коалиции е 20 август, а за инициативните комитети 23 август. Избирателите, които искат да гласуват в чужбина, трябва да изпратят необходимите документи на интернет страницата на комисията до 9 септември.

Наред с приготовленията за предсрочния вот, ЦИК разглежда всички въпроси свързани с общинските избори на 12 октомври. Към момента се изготвят и методически указания за секционните избирателни комисии.

ЦИК се подготвя и за разяснителната кампания за предсрочния вот на 5 октомври. Както "БАНКЕРЪ" писа вчера, ще бъдат изготвени шест броя аудиовизуални произведения и още печатни материали за правата и задълженията на избирателите, за това как се гласува и какво представлява бюлетината. Цената все още не е ясна, но двете основни условия, които са зададени са цена и качество, като второто е с по-голяма тежест. Камелия Нейкова поясни, че е твърде възможно да бъде направен и клип, който да обяснява на избирателите как да се възползват от машинното гласуване, а този метод ще бъде употребен в 500 секции.

Примерите от предходните Европейските избори, в които някои партии злоупотребиха с личните данни на гражданите може и да се повтори, алармира Нейкова.

"Контролният орган, който може да направи проверка е Комисията за защита на личните данни. За съжаление Изборния кодекс не е дал на ЦИК възможност да упражнява контрол по отношение на начина, по който неправителствените организации събират данни на лицата", заяви говорителят. Тя допълни, че не е вероятно и на тези избори ще се прояви негативната тенденция с регистрацията на твърде много на брой наблюдатели.

Facebook logo
Бъдете с нас и във