Банкеръ Daily

Общество и политика

Засега няма да затягат мерките в София

За момента няма необходимост от промяна на противоепидемичните мерки в София. Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова след среща с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов и директори на болници, ръководители на спешната помощ и здравната инспекция.

Заболеваемостта от коронавирус в София през последните дни не се е повишила с повече от 10% и това означава, че няма основание за затягане на мерките.

"Засилва се контролът по спазване на мерките в търговските обекти и в градския транспорт – за носене на маски, правилното им носене и за спазване на дистанция", заяви Фандъкова. По думите ѝ, към момента не се налага ограничаване на работното време на моловете или засилване на капацитета на спешната помощ.

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов посочи, че вероятно срещите в този формат ще станат редовни и всяка седмица ще се решава дали има нужда от затягане на мерките.

Всички болници в града през следващата седмица ще трябва да проверят кислородните си системи, апаратите за обдишване и всички други важни за битката с COVID-19 елементи и да докладват за състоянието им.

Ситуацията с британския вариант на вируса все повече се задълбочава, призна Балтов. В "Пирогов" седем пациенти са доказано с тази разновидност, като те не са отделени от другите, защото "веднъж като се разболееш с едната мутация, няма как да се разболееш от другата". А британският вариант протича сходно с вече известния. Нямало по-висока смъртност или по-сериозно клинично протичане, но бил "малко по-заразен".

Ваксините на "Пфайзер" и "Модерна" са ефективни срещу тази разновидност и затова имунизационната кампания трябва да продължи да се разгръща у нас, подчерта шефът на спешната болница.

Facebook logo
Бъдете с нас и във