Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЗАСЕГА АКЦИОНЕРИТЕ НА БРИБАНК НЕ СЕ РАЗДЕЛЯТ С АКЦИИТЕ СИ

За първи път на пода на БФБ - София, се появиха банкови акции. Това се случи миналата седмица - БРИБАНК се появи на капиталовия пазар, след като имаше потвърден проспект от Комисията по ценните книжа още от 1997 г., когато такова потвърждение получи и ОББ. Все още търговията на борсата е слаба, въпреки че от БРИБАНК твърдят, че е имало много запитвания от инвеститори, желаещи да придобият дялове от кредитната институция. От друга страна, вероятно сегашната цена, която се колебае около 11 500 лв. за акция при номинал 10 000 лв., не е достатъчна, за да накара досегашните акционери на банката да продават. Според търговския й пълномощник Константин Ненов засега кредитната институция няма намерение да увеличава капитала си с нови емисии, пласирани на борсата, но в една по-далечна перспектива такъв ход не бил изключен.


От БРИБАНК оценяват положително опита с приватизацията на Елкабел - Бургас, която завърши за четири месеца и донесе на държавния бюджет близо 10 млрд. лева. Пазарът обаче продължава да е слаболиквиден, защото в повечето от средните и малките предприятия собствеността се концентрира в един собственик, а при по-големите липсва интерес от страна на чуждестранни инвеститори. Те не са склонни да влагат парите си в книжа, които не могат да продадат по всяко време и по този начин да излязат от пазара при спад на цените. Друга важна причина за намаления интерес са предстоящите радикални промени в българското законодателство, които ще се въведат с новия Закон за публичното предлагане на акции. Чужденците със сигурност ще се появят на борсата, ако на нейния под се появят миноритарни пакети от големи компании като НЕК и БТК.


Експертите на БРИБАНК очакват след стабилизацията на външните пазари интересът към България да се повиши. Основания за това дава фактът, че в момента акциите са подценени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във