Банкеръ Daily

Общество и политика

Заседналият край Камен бряг кораб е замърсил морската вода

В момента екип от експерти са на място за повторна проверка и пробонабиране.

Басейнова Дирекция „Черноморски район“ анализира резултатите от изпитване на двете водни проби, взети на 2 септември, от заседналия край Камен бряг товарен кораб. Оказа се, че има замърсяване на водите. 

По време на проверката бяха взети две водни проби от акваторията на Черно море – първата до товарния кораб "Vera SU”  в посока открито море, а втората пред носа на кораба, където е предполагаемото изтичане  на товара.

Резултатите от изпитване на пробите за азот нитритен показват, че "има индикации за замърсяване на морската вода от товара на кораба", съобщи екоминистерството. 

В момента екип от експерти са на място за повторна проверка и пробонабиране.

В неделя транспортният министър Христо Алексиев подписа заповед, с която разпорежда на компетентните държавни структури да започнат незабавни действия по освобождаването на заседналия кораб. 

Заповедта  предвижда: безопасно разтоварване на товара, извеждане на кораба от плитчините на местността Яйлата и впоследствие задържане на плавателния съд и товара до пълното възстановяване на направените от държавата разходи при операцията.

Разтоварването на заседналия кораб е необходимо, за да се повдигне от дъното, преди опитите да бъде изтеглен. Има опасност, при влошаване на времето плавателният съд да се вреже в скалите, да се разбие и тогава изваждането му ще стане невъзможно. За да бъде повдигнат и да отплава корабът, трябва да бъде разтоварен поне половината от товара, което е 1000 - 1500 тона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във