Банкеръ Daily

Общество и политика

Заседналият кораб взе главата на шефа на "Морска администрация"

Заради случая със заседналия край Каварна кораб служебният министър на транспорта Христо Алексиев е освободил от длъжност директора на „Морска администрация“ капитан Живко Петров.

Не негово място е назначен капитан Венцислав Иванов. Причината е сериозна неадекватност, както посочи Алексиев.

Министърът заяви, че няма да позволи да бъде саботирана държавата.

Саботаж, според него, са всички изказвания, че има сериозно замърсяване на мястото, където е заседнал корабът „Вера Су“.

"Установих сериозна неадекватност затова днес със заповед уволних изп. директор на "Морска администрация" к.д.п. Живко Петров. На негово място поставих к.д.п. Венцислав Иванов", заяви служебният транспортен министър Христо Алексиев на брифинг. 

Алексиев добави, че се е погрижил безпроблемната работа по спасяването на кораба да продължи. "Ситуацията към момента е следната: горивото на кораба е източено, няма данни за някакво сериозно изтичане на товара в морето, колегите от МОСВ всеки ден са там и правят замерване. На второ място, понеже на кораба има екипаж от девет човека тяхното състояние и състоянието на кораба се наблюдава ежечасно и има съставен план за евакуация, ако времето се влоши", обясни транспортният министър. 

В момента се работи за изтеглянето на плавателния съд.

"В момента правим две неща – операция по укрепване на кораба, за да може да се направи ясен план как да се действа от там нататък и се търси прозорец с по-добро време, за да може да влезе кораб с кран, който да постави допълнителни котви", обясни Христо Алексиев. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във