Банкеръ Daily

Общество и политика

Заседанията на правителството ще се провеждат по друг начин, министрите ще си седят по кабинетите

Възложил съм с вътрешна заповед, може би това ще е от последните заседания в такъв вид, министрите да си стоят по кабинетите си. Това каза премиерът Бойко Борисов, който свика министрите на извънредно заседание след обявеното извънредно положение в страната, създадено след разпространението на коронавируса.

„Единственото доказано до този момент средство за борба с коронавируса е асоциализацията, ограничаване на контакта между хората, затова и въведохме куп забрани“, отбеляза министър-председателят. Той благодари отново за единодушното гласуване в парламента за обявяване на извънредно положение в страната и напомни, че Министерството на здравеопазването и Министерството на правосъдието, след постигане на консенсус в Народното събрание, са направили нужните промени в законите във връзка с обявяване на извънредната ситуация. Борисов изрази надежда скоро указите да бъдат обнародвани в Държавен вестник и официално да влязат в сила. „Дано не биват спирани от президента, за да влязат бързо в сила“, посочи премиерът.

Стана ясно също така, че отсега нататък, включително на редовните брифинги на Националния оперативен щаб, ще има жестомимичен превод. Борисов се обърна и към медиите, като ги помоли да изписват най-важните части за обществото, като този призив бе отправен най-вече към телевизиите.

Премиерът допълни, че общината трябва да прецени дали да не направи „Синя зона“ безплатна в някои часови пояси, за да намалим натиска в градския транспорт.

"Завърших разговора с председателя на ЕК, заедно с министъра на транспорта, тъй като затварянето на границите на Словения, Хърватия, Румъния създават изключителен проблем за вноса и износа", каза още премиерът Бойко Борисов. „Огромната част от производствата ни са за износ и това дава отражения на търговския живот. Всяка държава да има гише, където ТИР-овете да преминават. Да се провежда дезинфекция, за да не спира това оборота и стопанския живот“, обясни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във