Банкеръ Weekly

Общество и политика

Заразата, Църквата и Възкресението

Болестта няма религията. Прогледнете!

Коронавирусът нападна цели народи. Предизвика правителствата на близо 200 държави. За да защитят милиарди хора, да се погрижат за здравето им и да запазят живота им, мнозина от тях обявиха извънредно положение. И докато учени, лекари, политици и институции се борят с пандемията, единствено Светия Синод е категоричен: Църквата коронавирус не я лови!

 

Почти три седмици след обявеното извънредно положение, миряните продължават да пълнят църквите, и - напук на съветите как да се опазят от заразата - продължават да се комкат от една лъжица, да целуват ръце, кръстове и икони. Сякаш досега никой в тази държава не им е обяснявал да не го правят, за да запазят здравето си.

Светите тайнства не можели да пренасят зарази – подобно твърдение изрази Ловчанският митрополит Гавриил. Според него, причестяването с една обща лъжичка на много хора няма да доведе до разпространение на заразата, освен ако вярата на тези хора не е прекалено слаба.

С малко закъснение Българската православна църква обаче взе „под внимание“ мерките и нареди на всички свещеници и митрополити да ги спазват.  А миряните бяха призовани да се отдадат на молитви вкъщи, но вратите на църквите остават отворени за онези, които искат да го правят в божия храм.

В очертаващия се сблъсък на идеята за вярата като панацея и извънредните мерки за опазване на здравето и живота на хората, Националният оперативен щаб и Светият Синод се срещнаха и се разминаха. Вместо да подкрепи общо решение за провеждането на събирания в православните храмове по време на Великден, патриарх Неофит отправи послание и призив за обща молитва, но нито дума за затваряне на църквите. И когато всички честваха Благовещение Господне, стотици миряни отново се натъпкаха по храмовете, повели със себе си и децата си.

Време ли е да затворят и църквите?

Според чл. 58 ал.1 от Конституцията на България, религиозните и другите убеждения не са основание за отказ да се изпълняват задълженията, установени в Конституцията и законите. А в ал.2 на основния закон се казва, че гражданите са длъжни да спазват и изпълняват законите и да зачитат правата и интересите на другите.

Очевидно интересът за опазване на живота е общ и  идеята храмовете да ударят ключа е напълно приемлива. В подкрепа на това е текстът на чл. 57 ал. 3 от Конституцията, според който при обявяване на война, на военно или друго извънредно положение със закон може да бъде временно ограничено упражняването на отделни права на гражданите. Включително и на онези, които имат свободата на съвестта и избор на вяра.

Текстовете на Конституцията са категорични, но въпрос на съвест е да се спазва заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за преустановяването и провеждането на всякакъв вид масови мероприятия - включително и тези, които се провеждат в храмовете.

Всеки да понесе вината си.

Според Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, онези, които по време на пандемия, епидемия или извънредно положение, нарушават наредба, правила или мерки против разпространението на заразителната болест, се наказват със затвор до 5 години и глоба от 10 до 50 хил. лева.

За подобни престъпления няма прошка дори и в съседна Гърция, която е пример за отдадеността на гражданите й към вярата.  Само преди няколко дни гръцкият митрополит Серафим Кифирски бе арестуван за няколко часа - заради нарушаване на забраната за служене в църквата по време на карантината. Срещу него е образувано дело.

Да сравним ситуацията …

Във Ватикана тържествените великденски служби ще се провеждат без енориаши и ще се излъчват онлайн. Предвидени ограничения за събиранията и движението на хора, епископите и свещениците ще отслужат ритуалите на Страстната Седмица без присъствието на народа и на подходящо място, избягвайки съслужението. „Вярващите да бъдат информирани за началния час на божествените служби, за да могат да се присъединят молитвено от своите домове“, призова Ватиканът. В специалния декрет е записано, че може да се прибегне до помощта на „средствата за пряка, не записана, телематична комуникация".

Отмени се традиционното миене на краката в Светия четвъртък, петъчният "Път на Кръста" в Колизеума и великденските неделни маси на 12 април, както и събитията по време на Цветница на 5 април. А папа Франциск обяви, че удължава появяването си само по видео стрийминг до 12 април.

Заради коронавируса църквата "Рождество Христово" затваря врати, въпреки че Витлеем е посещаван от около 3 милиона души годишно. Други църкви, както и джамии в района също са затворени.

Не прави изключение и Българската екзархия в квартал „Шишли“ в Истанбул, която прекрати религиозните обреди. Отменени са дневните и вечерните служби в църквата „Свети Йоан Рилски“, както и всички планирани инициативи на българската общност в Истанбул.

Вярата е обща, но както е известно

дяволът се крие в детайлите.

Например църквата в съседна Румъния със свои средства подготви над 200 места за хора под карантина. А у нас до този момент в знак на духовна подкрепа срещу заразата Българската патриаршия е открила телефонна линия, а камбаните на храмовете й бият в призив за съпричастност между хората. И нито дума за дарение за общата кауза срещу коронавируса.

Липсата на подобен жест едва ли се дължи на нестабилно финансово положение на българската църква. Както е известно през 2019 г. Столична община даде 200 хиляди лева за ремонт на храмове, а правителството одобри 5 млн. лв. допълнителни разходи като част от държавната субсидия за 2019 година.

Идат светли дни, когато тържествено честваме Възкресението на Христа. С убеждението, че той е с нас, в радост и беда, в църквата и в храма на душите ни. Дни на предизвикателство, вяра и прозорливост в името на нашето спасение

Facebook logo
Бъдете с нас и във