Банкеръ Daily

Общество и политика

Заради ремонтите в центъра от "Спаси София" настояват за оставки

Гражданската организация "Спаси София" поиска незабавна оставка на зам.-кмета по строителството и инвестициите на Столичната община Ирина Савина. Причината е информация от уикенда, че ремонтите в центъра на столицата ще продължат и през 2020-а заради непредвидени смени по ВиК и топлопреносната мрежи.

Активистите припомнят, че проектът за реконструкцията на улиците "Цар Иван Шишман" и "6-ти септември" е от 2014-а, а в общината чак сега се сещат, че има нужда от подмяна на подземните комуникации. От "Спаси София" определят случващото се като открита подигравка със софиянци, които вече втора година търпят безкрайните некачествени ремонти в центъра на града.

От организацията изразяват също така притеснението си, че случващото се в момента може да e опит да бъдат спестени солените глоби за забавяне на фирмата - изпълнител. Проектът за реконструкция на централната градска част е финансиран от европейските фондове, подготовката за него започна през 2014 г., а ремонтът трябваше да приключи за 5 месеца. Вместо това обаче дейностите се забавиха повече от година, а качеството на строителството и проектантските решения станаха повод за множество скандали.

"Фирмата дължи по над 200 000 лв. за всеки ден забавяне извън крайния срок, който отдавна мина. Опасяваме се, че за да защити неясни интереси, ръководството на Столичната община приема решения в ущърб на интересите на софиянци и градската среда" , коментират от "Спаси София".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във