Банкеръ Daily

Общество и политика

Заради ПВУ нова обществена поръчка за TETRA-системата на МВР

В последния ден от управлението си редовният кабинет взел решение да превъзложи изпълнението на проекта за комуникационната система на МВР, известна още като TETRA-система, от ведомството на Бойко Рашков на Информационно обслужване.

Взимайки това решение, от кабинета "Петков" искали да декларират пред Европейската комисия, че условието и по този проект от Плана за възстановяване и устойчивост е успешно изпълнен. В същото време в МВР вече е била проведена обществена поръчка, на която обаче не се явил нито един кандидат.

Това обясни вицепремиерът по европейските средства Атанас Пеканов по време на пресконференция в рамките на заседанието на Министерския съвет.

Пеканов уточни, че е запознат добре с проекта, защото миналата година след множество експертни обсъждания той бил отхвърлен в предложената от него версия  в Плана за възстановяване и устойивост. Пеканов дори обяснил своите резерви към проекта на служебния тогава министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Ето защо за Пеканов е неясно по какви причини проектът отново е бил вкаран, предвид съществуващите рискове. Без значение от предисторията обаче, поетите ангажименти към Европейската комисия ще трябва да се спазят. Ето защо след разговори с представители на Европейската комисия било взето решение проектът да се върне от Информационно обслужване на МВР и да се изпълни в открита и прозрачна процедура.

"Затова заедно с вицепремиера и министър на вътрешните работи – Иван Демерджиев, както и след консултация с Министерството на електроното управление и с Министерството на финансите, взехме решение проектът да се върне в МВР и в ускорен срок да се проведе открита и прозрачна обществена поръчка" - обясни Пеканов.

Той очаква в края на август България да предвижи първото си искане за плащане, след което ще започне да тече двумесечен срок, в който ЕК ще разгледа исканията ни и ще ни върне отговор.

"Целта е още тази есен да получим парите по Плана за възстановяване и устойчивост, тъй като те са нужни на бюджета" - подчерта вицепремиерът по европейските средства.

Министър Демерджиев потвърди, че МВР ще работи усилено. Той обясни, че заедно с екипа си проверили какви са причините никой да не се яви при първото обявяване на обществената поръчка и бързо идентифицирали проблемите в нея. Сега предстои да обявят нова поръчка, на която да бъде възможно да се явят възможно най-голям брой кандидати.

Помолен да даде повече подробности около TETRA-системата, Демерджиев обясни, че тя е на стойност 124 млн. лева. По първата поръчка не се явил нито един кандидат, защото заложените срокове за изпълнението й били много кратки. Проблематичното в нея са техническите характеристики и функционалности, които не отговарят на съвременните изисквания за подобен род системи, а освен това и не дават възможност тя да се свърже със системата на Министерството на отбраната.

"Това е остаряла технология, от която можеше да се лишим. Тя можеше да се преработи и да върви по друг ред на финансиране, а не по Плана за възстановяване и устойчивост", коментира още вицепремиерът Демерджиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във