Банкеръ Daily

Ген. Валери Григоров:

Заради политически натиск службите за сигурност са в хаос

"Непрекъснатите структурни и функционални промени върху службите за сигурност са основните предпоставки, които обуславят това политизиране на най-високото ниво на МВР и на ДАНС. Назначенията в голямата си част се случват по силата на политически препоръки. Борисов беше първият главен секретар, който дойде "от околовръстното" по силата на политическо назначение, с което беше разрушена практиката на израстване на професионалните нива". 

Това коментира пред БНР ген. Валери Григоров, бивш шеф на Гранична полиция, дълги години началник на Охранителна полиция в СДВР. Той участва в парламентарните избори с коалиция "Ние, гражданите". 

Според него в резултат на структурните реформи и политическия натиск службите за сигурност се намират в тежък функционален, структурен и организационен хаос, "което позволява този произвол". 

"Бих поощрил министър Бойко Рашков да бъде по-категоричен и взискателен. В следващите дни МВР трябва да придобие възможностите на работеща структура"., допълни ген. Григоров.  

По думите му е необходимо да се набележат основните политически приоритети на служебното правителство, а те са да разрушат конструкцията на едноличната власт на Бойко Борисов до степен тя да придобие демократичен и правов вид. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във