Банкеръ Daily

Общество и политика

Заради нормативен пропуск НЗОК не може да плаща за животоспасяваща диетична храна

От Министерство на здравеопазването заявиха, че няма нормативни пречки Здравната каса да плати животоспасяващата диетична храна на 20-годишната Кристина Петрова от Добрич. Момичето е с рядко заболяване и не може да живее без специфичната храна, но според правилата на Касата подобни скъпоструващи продукти се отпускат само до 18-годишна възраст.

Има нормативен пропуск, свързан с казуса, алармира управителят на НЗОК Дечо Дечев в писмо до министъра на здравеопазването.

Още през 2018 г. Министерството на здравеопазването препоръчва на Здравната каса да включи диагнозата "пропионова ацидемия" в списъка, по който тя заплаща диетични храни за специални медицински цели и за лица над 18 години, съобщиха от министерството. Оттам допълват, че заболяването на Кристина е включено в този списък с решение от 11.03.2019 , а е обнародвано в Държавен вестник на 03.05.2019 г.

 Проф. Радка Тинчева, член на Националния консултативен съвет за редки болести към здравното министерство, заяви пред БНР, че от няколко месеца имат проблем и с пациенти с други редки заболявания: "Имаме този проблем вече от няколко месеца. Аз не зная откъде се е появило това ограничение, което фигурира в Касата, защото вече имаме проблеми с пациенти с дефекти в аминокиселинната обмяна, фенилкетонурия, пропионова ацидемия, които трябва да получават тези храни и след 18-годишна възраст", посочи Тинчева.

Според управителя на НЗОК проблемът е в това, че съгласно законовата уредба Касата заплаща само за деца лекарствени продукти и диетични храни за специални медицински цели, извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. След като навършат 18-годишна възраст, няма предвидена правна възможност за заплащане на лечението от страна на НЗОК. Изключение правят децата с онкологични заболявания.

Очаква се решение по възникналия казус.

Facebook logo
Бъдете с нас и във