Банкеръ Daily

Общество и политика

Заради многото заразени ЦИК може да не смогне с подвижните секции

При нарастващия брой заразени с коронавирус в последните дни може да се стигне до липса на капацитет за подвижни избирателни секции. Това заяви говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов. Той подчерта, че никой не бива да бъде лишен от правото си на глас и призова всички изолирани или карантинирани по-скоро да подадат заявленията си за гласуване с подвижна урна. "За да можем да се изправим пред проблема, ако има такъв, и да търсим как да го решим. Тези секции се съставят от кметовете по общини. Не са възниквали досега затруднения с липса за капацитет за разкриване на подвижни секции и ако комисията се изправи пред подобен проблем - трябва да търсим алтернативно решение", каза Томов пред bTV.

Според него изборите във формат "2 в 1"  ще протичат по-бавно, а предвид пандемията и трети поред за година парламентарен вот активността може да ни изненада.

Според говорителя на ЦИК броенето на всяка разписка от машината за гласуване не е добра идея. "Не бива да се прави така. Трябва ни добра извадка, че всичко работи добре, в противен случай ликвидираме едно от най-съществените преимущества на машинното гласуване - възможността да се ликвидира субективния фактор при броенето", изтъкна той. И обясни, че досега не е имало регистрирано разминаване между ръчното броене и машинното, както и че в Избирателния кодекс е записано, че официалният документ е машинният протокол.

Очаква се Върховният административен съд да се произнесе по решението на ЦИК, с което се прие разписките от машинното гласуване от всички около 12 000 избирателни секции да се преброяват ръчно. То беше гласувано от комисията в петък, а в понеделник три политически сили – "Демократична България", "Изправи се! Ние идваме!" и "Продължаваме промяната", внесоха жалби във ВАС, с които поискаха решението да бъде отменено.

Facebook logo
Бъдете с нас и във