Банкеръ Daily

Общество и политика

Заради липса на кворум пленарното заседание беше прекратено

Поименна проверка в пленарната зала не установи наличие на кворум и председателят на парламента Цвета Караянчева закри пленарното заседание.

Проверката започна, след като заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Хамид Хамид предложи да се извърши поименна проверка заради съмнения, че няма кворум в залата. Преди нея Караянчева предложи точките от дневния ред за работа на Народното събрание в петък да се прехвърлят за днес, тъй като депутатите приключиха точките си за днес. А именно промени в бюджетите на НЗОК и ДОО. Хамид Хамид настоя тези дебати да се предават пряко по БНТ и БНР, но поради видима рехавост в пленарната зала, поиска поименна проверка.

Преди това обаче парламентът прие процедурни правила за избор на председател на ЦИК. "За" правилата гласуваха 109 народни представители, "против" -0 и "въздържали се"- 16, с което те бяха приети. Изборът на председател на специализирания орган се налага след като на 27 август 2020 г. досегашният Стефка Стоева подаде оставка.

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за българските лични документи. Законопроектът е внесен от Министерски съвет. „За“ закона гласуваха 93 депутати, без „против“ и „въздържали се“.

Народните представители отпуснаха пожизнено държавни парични награди на четирима българи. За особени заслуги към българската държава и нацията награди ще получат: илюзионистът Антраник Шаварш Арабаджиян (Астор), писателят и културен деятел Димитър Коруджиев, поетът Ивайло Балабанов и композиторът Янко Миладинов. 

Предложението е на Министерски съвет. „За“ предложението гласуваха 111 депутати, „против“ - 0, „въздържали се“ - 0.

Facebook logo
Бъдете с нас и във