Банкеръ Daily

Общество и политика

Заради ковид България отново е зад Желязната завеса

В  България  са ваксинирани 22% от хората, а страната разполага с достатъчно ваксини.

Историята предопределя отношението към ваксините в Източна Европа. Ако разположи статистиката за ваксинациите срещу Ковид-19 върху географската карта, човек направо ще си каже, че Съветският съюз не е умрял през 1991 година, се казва в коментар на италианския вестник "Кориере дела Сера", цитиран от Дойче Веле.

В Русия броят на заразените и починалите от пандемията е огромен, а само 34% от хората там са ваксинирани.

"Страната преживява катастрофа, след като и преди пандемията демографските показатели вече се влошаваха. В бившите съветски републики числата не са особено благонадеждни, но положението там навярно е дори по-лошо. На територията на бившия Варшавски договор и на СИВ, в страните от някогашната съветска империя, някои от които в момента дори членуват в ЕС или НАТО, наблюдаваме сходни феномени. Това важи най-вече за Румъния (само 24,9% ваксинирани) и България (22%), които като част от Запада не са принудени да разчитат на руската ваксина Спутник V.

Политолозите и социолозите и без това вече са убедени, че не става дума за качеството на ваксината или за нейната ефикасност. В онези части от света, където някога думата имаше СССР, по исторически причини има много повече противници на ваксините - деца и внуци на една съветска, а преди това царистка култура, където верноподаничеството беше задължително, но в същото време навред се ширеше абсолютно недоверие и враждебност към държавата“, отбелязва италианското издание.

В анализ на Оливер Грим в австрийския "Ди Пресе", озаглавен "Дезинформираните ваксинационни мързеливци от Източна Европа", той цитира латвийската външна министърка Сандра Калниете с думите: „Определено виждаме спусналата се насред Европа Ковид-завеса, която минава точно там, където минаваше и Желязната завеса“. Австрийският вестник цитира и политоложката Катарина Клингова от Братислава, според която в много от тези страни няма сериозни медии.

„Много хора, които вярват в теориите на конспирацията, всъщност имат и чувството, че техният глас не се брои за нищо“, казва Клингова. 

Грим подробно информира за мненията на различни експерти в европейската дискусия около антиваксърството и търси отговор на въпроса за възможните контрамерки: „На политическо равнище обаче в момента не виждам особени надежди. Вероятно най-важното ще бъде Румъния, България, а и Чехия скоро да сформират сериозни и стабилни нови правителства,“ констатира той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във