Банкеръ Daily

Общество и политика

Заради "изчезналата" река - 99 000 литра вода за Своге

За община Своге, където "изчезна" внезапно притокът на вода в река Искрецка, са осигурени 99 000 литра питейна вода в различни разфасовки. Те са предвидени за 12 000 души, които се водят жители на Своге по адресна регистрация и са засегнати от липсата на вода. Вероятно са много повече, тъй като много деца прекарват лятото на село.

Това обясни главен комисар Николай Николов, директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" по време на брифинг в Министерския съвет, като допълни, че още снощи, на 16 август, Националното срдужение на общините в Република България е реагирало на отправеното искане от Кризисния щаб и е осигурило вода.

Столична община е осигурила около 6 кубика питейна вода, но са се включили да помогнат и от Гоце Делчев, Дупница, Ихтиман, Бачково, Девин, Пловдив.

В момента в Своге се раздава питейна вода и вода за битови нужди от различни цистерни на 15 места в града, тъй като има изискване на санитарните органи да не се допуска несертифицирана питейна вода.

Предстои умрялата риба от пресъхналите рибарници - около 40 тона - да бъде унищожена по безопасен начин за населението. С тази задача са се заели БАБХ и Министерството на земеделието.

Освен това са предприети действия с цел незабавното възстановяване на водохващането в село Искрец. Потърсено е съдействие от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Проведени са консултации с хидрогеолози, които да подскажат най-удачните варианти за възстановяване на водата.

Със съдействието на "Язовири и каскади“ НЕК е взето решение изграденото водохващане под връх Петрохан да бъде изцяло насочено към село Искрец, така че да се направи опит да се възстановят водните количества, които отиват към река Студена, а оттам в каптажа на село Искрец.

"Надяваме се това да даде резултат в рамките на един, два дни" - обясни главен комисар Николай Николов.

Той добави, че има и резервен вариант, който хидрогеолозите изследват и той е свързване с голямо подземно езеро – в мрежата от пещери, която е с дължина 200 километра.

На въпрос къде е изчезнала реката, Николов отговори, че е много сложно да бъде обяснено и човек трябва да бъде на място, за да види.

Горе под върха на Петрохан има голямо водохващане, което отивало към езерото Петрохан за осигуряване с питейна вода на община Берковица. Тази така наречена изчезнала река не е напълно изчезнала, но е с много малък дебит и свършва в нищото, потъва в земята и след няколко десетки километра излиза долу в Искрец.

Подобно изчезване на реката не се случвало за пръв път - в края на 70-е години имало подобен случай и според очевидци тя се възстановила в рамките на 48 - 72 часа.

"За съжаление в нашия случай водата не се е възстановила още. Затова увеличихме притока от вода към река Студена – с между 30-40 литра на секунда, пренасочвайки всички водни количества към водохващането в Искрец" - обясни главен комисар Николай Николов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във